Het kabinet Rutte II wil veel taken overdragen aan gemeenten. Dat gaat gepaard met grote bezuinigingen. Het Zwolse college heeft tot nu toe nog niet duidelijk kunnen aangeven hoe de zorg aan de meest kwetsbare inwoners van Zwolle er vanaf 1 januari uit ziet. In een concept uitvoeringsprogramma presenteerde het college recent de plannen voor de sociale wijkteams en diensten aan huis. Helaas blinken deze nog niet uit in concreetheid. Daarom vroeg de fractie van GroenLinks om een hoorzitting, die op 17 februari plaatsvond. Op 21 februari stuurde wij het college een lijst van vragen die bij ons nog leven. Deze zijn 13 maart door het college beantwoord.
De hoorzitting van 17 februari 2014 over de plannen van het college voor de sociale wijkteams, leverde een volle sprekerslijst en een volle publieke tribune op. Uit de verschillende bijdragen van die avond, maar ook uit de contacten die wij hebben in de stad, komen vooral veel vragen naar boven. De decentralisaties jeugdzorg en Wmo gaan over heel fundamentele zaken voor de cliënten die het betreft. Wij hopen dat zij snel meer duidelijkheid krijgen. Het concept uitvoeringsprogramma (zoals de wethouder dat bij herhaling gelukkig duidde in het debat) is voor ons nog niet rijp voor besluitvorming. Hopelijk levert het antwoord op de vragen (zie download onderaan deze pagina) een begin van de gewenste duidelijkheid.
De stukken van het college, het advies van de Wmo-adviesraad en een aantal inspreekteksten vindt u hier.
Aan het einde van de hoorzitting concludeerde burgerraadslid Remko de Paus:
"Wij zijn blij dat onze fractie heeft aangedrongen op deze hoorzitting. Er blijkt veel behoefte. Helaas ook bij mensen die hier niet kunnen of durven te zijn. Graag benut ik de komende weken om de vragen die wij nu niet konden stellen aan de insprekers te stellen, of het lukt met allemaal af te spreken weet ik niet, ook met degenen die hier niet waren heb ik inmiddels afspraken gemaakt.
Onze fractie heeft en houdt ook na vandaag vragen. Fundamentele vragen. Bijvoorbeeld over de vorm van de aanbesteding. Het college heeft zich niet aan haar eigen spoorboekje gehouden. Dat is zuur voor instellingen die zich tijdig willen voorbereiden. Maar mijn fractie vind het onbestaanbaar over zo veel kwetsbare mensen en zoveel geld verdere stappen te zetten zonder raadsbesluit.
Nu voorliggende voorstel is voor ons nog niet rijp voor besluitvorming.
Wij stellen voor dat het college de verschillende uitvoeringsprogramma's gelijktijdig ter besluitvorming voorlegt aan de raad. En dat het huidige college geen onherroepelijke besluiten neemt voor er een raadsbesluit ligt."