GroenLinks wil een veelkleurig evenementenbeleid, waarbij de overlast voor omwonenden en de natuur zoveel mogelijk beperkt wordt. Er is veel te doen in de stad over geluidsnormen bij grote evenementen. Omwonenden gingen met succes naar de rechter:  de geluidsnormen voor Hardshock (Wijthmenerplas) , en Megabase (Park Wezenlanden) werden daardoor gehalveerd. GroenLinks vindt dit een goede zaak.  In het debat in de gemeenteraad hierover op 22 juni pleitte woordvoerder Michiel van Harten onder andere voor het zoeken naar een nieuwe locatie aan de rand van de stad, bijvoorbeeld bij Hessenpoort, voor dit soort evenementen met zware bassen. Verder uitte GroenLinks kritiek op de wijze waarop de gemeente met de belangen van inwoners is omgegaan. ‘Beter overleg zorgt voor meer draagvlak voor de grote evenementen die we wel graag nabij het stadscentrum houden, zoals het Bevrijdingsfestival’. 

Debattekst Evaluatie Evenementenbeleid GroenLinks, 22 juni  2015. 

GroenLinks voor een  breed aanbod evenementen, dat betekent dat alle genres van klassiek  tot hardcore een podium kunnen krijgen in de stad. Van Foo Fighters tot een strijkerskwartet. Van heel klein tot megagroot, allemaal belangrijk, en veel heel diverse  kleintjes tezamen kunnen Zwolle juist ook een onderscheidend imago geven. We steunen het idee vanuit evenementenorganisatoren om tot een Raad voor Inspiratie te komen, die de afstemming tussen en kwaliteit van evenementen kan helpen verbeteren. En voor een Broodfonds voor de culturele ondernemers.

Geluidsniveau sec is niet zaligmakend voor succes. Dat blijkt nu Zwolle  geluidsnormen in lijn moet brengen met rechterlijke uitspraak: dit leidde niet tot boze bezoekers, maar wel een halvering van geluid voor enkele grote evenementen.

Dank voor het voorwerk aan Club Cele en Partij voor Cultuur (debatten), aan alle insprekers, en anderen die voor zeer veel info hebben gezorgd. Er heeft nu zoveel informatie-uitwisseling plaats gevonden dat we nu vooral conclusies willen trekken.

1- Allereerst gaat het om welk geluidsniveau nu voortaan moet gaan gelden.

2-  We beoordelen de rol van de gemeente in de gerezen problemen.

3- We blikken vooruit naar  mogelijke oplossingen voor de langere termijn.



1-De rechter heeft inmiddels  een goede  oplossing gegeven in de discussie over de toegestane geluidsnormen. Deze zijn gehalveerd, en bedragen voortaan 75 db(A) en 90 Db(C) voor grote muziekevenementen. Gaan we dit toch, tijdelijk, nog verruimen dan zal de rechter wederom ingrijpen. GroenLinks is er verder voor dat in lijn met landelijke adviezen binnenshuis geen onaanvaardbare overlast  is, dat betekent  maximaal 50 Db(A) binnenshuis voor omwonenden.

Ook weersomstandigheden op de dag moeten gaan wat GroenLinks betreft tot verdere finetuning  leiden om de nieuwe normen  te halen. Wind en atmosfeer zijn vergelijkbaar met regen. Zit het tegen dan  snappen de bezoekers door goede communicatie vooraf dat de beleving deze keer ietsje minder is. Bij de laatste Megabase scheen het juist wat mee te zitten. En handhaaf de normen strict. 

We kunnen ons voorstellen dat een enkele uitzondering wordt gemaakt op de restricties: bijvoorbeeld voor het Bevrijdingsfestival. Dit heeft de afgelopen jaren  extra draagvlak verdiend  in de stad. (onderscheidend qua aantal en breedte bezoekers,  doel, economisch belang, regionale uitstraling) . Naar onze inschatting is dit draagvlak om te zetten in bijzondere afspraken rond dit evenement.

Aandachtspunt voor GroenLinks is verder nog het vuurwerk. Bij Megabase zag je nodeloos draagvlak, bij mens  en dier, verdampen toen dit s avonds enkele keren losbarstte. Schrap dit uit de vergunningen, overleg dat met de provincie.

Verder blijven wij aandacht vragen voor duurzaamheid:  bij energiegebruik,  beheersing van afval, en rekening houden met natuur rond  evenementen (onder andere overlast in het  broedseizoen beperken)

2- De rechter is dus aan het stuur gekomen bij het Zwolse evenementenbeleid, in plaats van het college. En dat was niet nodig geweest. De gemeente heeft te  weinig  gedaan om tegemoet te komen aan de belangen van omwonenden. En flinke steken laten vallen in de beleidsvorming. Bijvoorbeeld zijn er reactienota’s die scepsis lieten zien over algemeen aanvaarde normen over ondraaglijke overlast.  Het college heeft zich doof gehouden voor terechte tegenwerpingen.

Dat zien we bijvoorbeeld ook in de evaluatienota van het evenementenbeleid, waarin maar liefst twee jaar de tijd wordt  genomen om tegemoet te komen aan de door de rechter onderstreepte stelling dat enkele grote evenementen voor onduldbare overlast zorgen.

De gang naar de rechter had mogelijk voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld door de vergunningen gewoon tijdig te publiceren zodat er nog een gewone bezwaar- en inspraak procedure mogelijk is. Dat dit niet gebeurt, roept grote vraagtekens op over de wil om er samen uit te komen. Dat kan bijvoorbeeld ook door omwonenden en anderen veel vroeger te betrekken in de besluitvorming rond vergunningen. Maak met hen samen  een 'geluidskaart van Zwolle'.  Zo voorkom je dat  mensen zich gedwongen voelen om naar de rechter te gaan.

Heeft de gemeente hier de afgelopen jaren verwijtbare fouten gemaakt? Nodeloos in ieder geval is er extra weerstand in de stad. die voorkomen had kunnen worden.

3-Wijthmenerplas, Park Wezenlanden , en ook de IJsselhallen,  blijven problematisch voor het organiseren van grote evenementen met veel geluid. Evenementen als Megabase en Hardshock zijn niet locatiegevoelig. Ze hebben zeker geen economisch belang voor binnenstad en zijn niet gebonden aan een recreatieplas met natuur. Onderzoek bijvoorbeeld bij Hessenpoort een alternatieve locatie. (Ook daar zijn wel enkele gevels, maar wie weet)

Op de langere termijn zien  wij mogelijkheden voor geluidswallen en omringen met groen als hulp bij demping van geluid. Maak hiervoor een plan bij de diverse evenementenlocaties. En help omwonenden hun gevel aanpassen, als  deze  te lawaaigevoelig is. 

Tenslotte zijn wij het eens met het college dat het convenant rond gehoorschade ook in Zwolle moet gaan werken. Gehoorschade is een enorm probleem, waar inmiddels een miljoen Nederlanders mee te maken heeft.  Wij vinden dat geluid zo  dient te  worden afgesteld dat gehoorschade wordt uitgesloten. Zo zorgen we dat  ook in de toekomst talloze evenementenbezoekers, zonder oorsuizingen , genieten van het mooie Zwolse evenementenaanbod. 

De meeste suggesties en kritiekpunten krijgen een vervolg in het nieuwe evenementenbeleid, bleek uit  de beantwoording door de wethouder. Dit nieuwe  beleid wordt voor 2016 in de raad  besproken.  Intussen zullen diverse grote evenementen  minder omgevingsgeluid  produceren dan eerder.