Fakkel gekregen van Niels Schuddeboom #fakkeldragers

Vergaderzaal gemeenteraad wordt rolstoeltoegankelijk

Maandag 21 november steunde de hele raad een motie van raadslid Remko de Paus. In deze motie vroegen we het college om te onderzoeken wat er nodig is om ook mensen in een rolstoel volwaardig aan het democratisch proces te kunnen laten deelnemen. Belangrijkste obstakels zijn dan het spreekgestoelte en de interruptiemicrofoons. Binnenkort is een fysieke beperking dus in elk geval geen belemmering meer om in de gemeenteraad je verhaal te komen doen, of om je kandidaat te stellen als raadslid.

De stemverkaring bij de motie:

Voorzitter, gisteren werden in Amersfoort symbolisch een paar honderd fakkels, kaarsen eigenlijk vooral, aangestoken. Fakkels waarmee Niels Schuddeboom hoopt dat zijn persoonlijke strijd voor goede zorg door velen zal worden voortgezet. Met nuchterheid, humor en zelfs een keer de slappe lach vertelde Niels zijn verhaal, in de wetenschap dat de kanker in zijn lichaam zich langzaam verspreidt. Zijn “last lecture” was het, maar hopelijk toch ook weer niet.

Met graagte heb ik ook een fakkel aangenomen en laten ontsteken. Net als enkele andere Zwollenaren die erbij waren. In die omgeving werd ik me ook weer bewust van de problemen die je ondervindt als je je in een rolstoel moet voortbewegen. En als ik dan deze zaal rondkijk, dan zie ik hier geen inwoners of toekomstige raadsleden, zich soepel naar het spreekgestoelte of de interruptiemicrofoon bewegen. En de camera’s staan afgesteld op stahoogte. Met deze motie zou de GroenLinks fractie graag de eerste stappen zetten naar een rolstoelvriendelijke raadszaal. Hoewel we tegelijkertijd hopen dat we hier steeds minder zullen vergaderen en steeds meer in de stad.

Dank u wel voorzitter.