Wethouder Dorrit de Jong knipte bij het openingsfeest het lintje door: 114 nieuwe woningen werden opgeleverd in nieuwbouwwijk De Tippe. Het zijn allemaal sociale huurwoningen, waarvan een aantal in een bijzonder woonconcept met onder meer een gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. Dorrit: “In Zwolle lopen we voorop in het stimuleren van community’s en alternatieve woonconcepten. Inwoners kunnen hier helemaal zichzelf zijn, of ze nu hulp nodig hebben of niet. Geweldig dat hier – als onderdeel van de 114 woningen – ook een bijzonder woonconcept is gerealiseerd. Al met al is op deze plek voor een grote, diverse groep inwoners een nieuw plekje gebouwd, een nieuw thuis in Zwolle. Daar ben ik erg blij mee en trots op.”

Wethouder Dorrit de Jong

GroenLinks zet vol in op levendige wijken met betaalbare woningen. Meer betaalbare koop- en huurwoningen zijn nodig. Door het bouwen van flexwoningen kan er sneller een oplossing geboden worden voor urgente woonvraagstukken. Aan elke levensfase zit doorgaans een andere woonwens gekoppeld. Het is voor GroenLinks niet alleen belangrijk dat er nieuwe woningen worden gebouwd, maar ook dat daarbij juist gedacht wordt aan de starters, studenten, ouderen en lage- en middeninkomens. 

Flexwoningen Oosterenk

Op Oosterenk wordt deze periode de bouw van 58 houtbouw-flexwoningen afgerond. Flexwoningen - woningen die voor een periode van 10 tot 15 jaar op een locatie staan, waarna ze op een andere plek neergezet kunnen worden - zijn kleine, duurzame woningen voor 1 tot 2 persoonshuishoudens die op zoek zijn naar woonruimte, zoals studenten, starters en statushouders. De jongeren, starters en statushouders zullen hier op Oosterenk samen gaan wonen en kunnen elkaar vinden in de ontmoetingsruimte op het terrein. 

Flexwoningen worden in Zwolle ook gebouwd in de vorm van studentenwoningen: inmiddels zijn op Campus Windesheim de eerste contouren zichtbaar van de 42 nieuwe studentenwoningen die daar worden gerealiseerd. Een groot deel van de woningen is geschikt voor meerdere studenten. In het najaar zullen de eerste studenten hier hun plekje vinden. 

Flexwoningen Windesheim
“ Van een woonmarkt met woningnood naar betaalbare volkshuisvesting. ”

Het college gaat door met het maken van plannen voor de bouw van meer (flex)woningen in Zwolle. Afgelopen week werden de plannen voor de ontwikkeling van Oosterenk en Locatie Havezate vastgesteld in de gemeenteraad. In het centrumgebied van Oosterenk zullen 577 nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Op de locatie Havezate zullen 272 betaalbare huurappartementen worden gebouwd, die 168 oude woningen vervangen. De 104 toegevoegd woningen zijn allemaal sociale huurappartementen. Een deel ervan is bestemd voor begeleid wonen en een deel voor 55-plussers.

GroenLinks is blij dat er in Zwolle volop nieuwe woningen worden gecreëerd. Niet alleen in de vorm van eengezinswoningen, maar ook in de vorm van flexwoningen. Daarbij gaan we voor een aanzienlijk deel sociale huur, zodat er voor iedereen de mogelijkheid komt om een eigen plekje te vinden. Van een woonmarkt met woningnood naar betaalbare volkshuisvesting.