Een jaar geleden stelde de fractie ook al vragen over de toenemende kunstvernielingen en -roof in Zwolle. Aanleiding om nu weer vragen te stellen is het vernielen van het bronzen beeld van drie jonge zwemmers van Titus Leeser bij het Aa-bad. Een deel van het beeld is met een slijptol afgezaagd en verdwenen. Reden voor de fractie om in de korte raadsvergadering van 7 januari vragen te stellen over de beveiliging van kunst in de openbare ruimte en het opsporen van gestolen kunst. Hiernaast ziet u een foto van het beeld zoals het eruit zag voor de vernieling.

Hieronder de vragen die GroenLinks/De Groenen aanstaande maandaag gaat stellen :

Een jaar geleden stelde de fractie van GroenLinks/De Groenen u vragen over de toenemende kunstvernielingen en -roof in Zwolle. U deelde onze bezorgdheid en gaf aan serieus met het probleem bezig te zijn door bijvoorbeeld de verankering van beelden te controleren. Helaas heeft deze actie niet kunnen voorkomen dat opnieuw een kunstwerk is vernield. Ditmaal gaat het om de badende kinderen van Titus Leeser, dezelfde kunstenaar waarvan eerder al het bronzen beeld ‘de drie paardjes’ is verdwenen. Het sterke vermoeden bestaat dat de beelden omgesmolten worden vanwege de hoge bronsprijs.
Wij hebben enkele vragen voor u:

1. Wat zou de gemeente nog meer kunnen doen om beelden in de openbare ruimte beter te beveiligen tegen diefstal en vernieling?
2. Wanneer het kwaad geschied is, meldt de gemeente de gestolen beelden (of delen daarvan) aan bij sites als: www.gestolenkunst.nl en www.gestolenitems.nl ?
3. Onderhoudt de gemeente contacten met opkopers van metalen en met smerijen van (ondermeer) brons?
4. Wat doet de gemeente verder om gestolen beelden (of delen ervan) zo snel mogelijk op te sporen?