GroenLinks voert al enige tijd campagne tegen het in onze ogen doorgeslagen handhavingsbeleid tegen fietsers die hun fiets neerzetten op de Grote Markt. Fietsen worden afgevoerd en de eigenaren kunnen hun fiets bij de AFAC in de Derk Buisman-straat ophalen tegen betaling van een tientje. In De Stentor van afgelopen zaterdag stond een artikel met als ondertitel: 'Nu de Grote Markt fietsvrij is wordt de Oude Vismarkt ermee overspoeld.' Reden voor woordvoerder Patrick Rijke om de wethouder hierover te ondervragen.
GroenLinks Zwolle heeft altijd gepleit voor een fietservriendelijke aanpak met fietscoaches in plaats van fietsverwijderaars. We hebben zelf als 'fietservriendelijke fietscoaches' rondgelopen om fietsers te waarschuwen tegen het wegslepen van hun fiets. Dat schijnt inmiddels al bijna 300 keer gebeurd te zijn.
Directe aanleiding voor de vragen tijdes de raadsvergadering van 30 september zijn twee artikelen in De Stentor van zaterdag 28 september: 'Oude Vismarkt vangt de klappen op' en 'Honderden fietsen in AFAC-bus geladen'.
De gemeente claimde in een persbericht op 21 augustus over het handhavingsbeleid dat er 'in het centrum voldoende alternatieven zijn om fietsen te stallen'. Dat valt gezien de signalen van de Oude Vismarkt te betwijfelen. Daarom hebben wij de volgende vragen.
1. Er zijn afspraken gemaakt met de Fietsersbond om tellingen te verrichten naar de capaciteit van de stallingruimte in de buurt van de Grote Markt. In onze ogen was het logischer geweest eerst aan de hand van tellingen te bewijzen dat er voldoende alternatieven in de buurt van de Grote Markt zijn.
- Waarom heeft de wethouder niet eerst de capaciteit in beeld gebracht voordat hij besloot het plein rigoureus fietsvrij te houden?
- Wanneer zullen de tellingen eigenlijk plaatsvinden? Is de wethouder bereid het beleid aan te passen op basis van de uitkomsten van die tellingen?
2. Nu blijkt dat de straten in de directe omgeving van de Grote Markt de dupe zijn van het strenge handhavingsbeleid op de Grote Markt, lijkt het GroenLinks raadzaam dit beleid op korte termijn sowieso bij te stellen.
- Is de wethouder bereid op korte termijn terug te keren naar het oorspronkelijke uitgangspunt en alleen nog daadwerkelijk 'gastvrije toezichthouders' in te zetten die fietsers wijzen op plekken waar hun fiets minder hinderlijk staan gestald?
3. Onze ervaring als fietservriendelijke fietscoaches is dat er delen van de Grote Markt zijn waar de gestalde fietsen helemaal geen overlast veroorzaken of 'ten koste gaan van de charme van het plein en de toegankelijkheid' (zoals is verwoord in het persbericht van 21 augustus jl.).
- Is de wethouder bereid de bordjes letterlijk te verhangen, zodat bijvoorbeeld langs de muur in het verlengde van de Melkmarkt en langs de Grote Kerk wel fietsen kunnen worden gestald? GroenLinks heeft eerder de suggestie gedaan om met lijnen fietsparkeervakken op de grond uit te tekenen.