De vrijwilligersgroep van de VLO
De vrijwilligersgroep van de VLO

Vrijwillig Landschaps Onderhoud wint Groene Prijs 2020

De winnaar van de Groene Prijs 2020 is bekend! De VLO is een bevlogen organisatie die zich al 45 jaar inzet voor het landschap in en om Zwolle.

De VLO was maar liefst drie keer genomineerd dit jaar, en dat is niet voor niets. Al 45 jaar draagt deze werkgroep iedere zaterdag in de herfst en winter zorg voor het cultuurlandschap in en om Zwolle. Met tomeloze energie en toewijding knotten zij wilgen en populieren en verzorgen ze hoogstamboomgaarden en meidoornheggen.

Juryoordeel

Dit jaar bestond de jury uit Hiddo Wessels (namens Vrije School Michaël, de winnaar van 2017), Marjan van Dijk (weduwe van vogelaar Jan van Dijk, winnaar van 2018), docent Henk Veurink (winnaar van 2019), raadslid Patrick Pelman en fractiemedewerker (en dochter van Jan van Dijk) Judith van Dijk. 

Uit het juryrapport:

De jury ziet hoe waardevol de rol van de VLO is. Knotwilgen dreigden aanvankelijk te verdwijnen omdat onderhoud te intensief zou zijn. De VLO levert met hun werk een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het natuurlijke Zwolse cultuurlandschap. Knotwilgen zijn immers een beeldbepalend element in en om Zwolle.

 

De jury kenschetst de VLO als een bevlogen, verbindende groep. Harde werkers, die de spotlight niet opzoeken. Veel Zwollenaren zijn zich waarschijnlijk niet bewust van het onmisbare werk van de VLO, en dat is ongelooflijk zonde. Iedereen kent de mooie Zwolse knotwilgen, maar de mensen erachter mogen meer erkenning voor hun inzet.

 

Al met al vindt de jury dat deze club een pluim verdient voor hun fantastische werk. De Groene Prijs is een waardering voor 44 jaar tomeloze inzet. Daarnaast zet het deze groene doeners ten overstaan van heel Zwolle in het zonnetje; iets wat ze dubbel en dwars verdienen. Een meer dan terechte winnaar van de 24e Groene Prijs.

Uitreiking

De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. De prijs wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu en/of die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving.

Vanwege het coronavirus is de uitreiking van de Groene Prijs uitgesteld. Die zal plaatsvinden bij de start van het nieuwe knotseizoen begin november. 

 

Fotoreportage: Jasha Minkjan