Er komt een nieuwe duurzame walstroomvoorziening in Zwolle. De Prinses Margriethaven wordt zo ingericht dat veel meer schepen gebruik kunnen maken van walstroom. Een volgende stap in het Zwolse programma van klimaatadaptatie.

Walstroom houdt in dat schepen gebruik maken van het elektriciteitsnet aan wal. Als ze dit doen, hoeven ze niet zelf hun motor te laten draaien in de haven. De dieselmotoren in veel schepen zijn heel milieubelastend.

Met walstroom kunnen aangemeerde schepen gebruik maken van een stroomaansluiting, zonder hun eigen generator te gebruiken. "Dat is natuurlijk veel stiller, schoner en goedkoper", legt GroenLinks raadslid Norman Finies uit. "Het werkt net zoals bij een camping, maar dan in het groot: schepen steken een stekker in een kast en krijgen voor een vast tarief stroom."

 

Tijd voor vernieuwing

De huidige stroomvoorziening is gedateerd, en het aantal stroomafnamepunten is onvoldoende voor het aantal schepen in de haven. Veel schepen gebruiken de bestaande voorziening niet, omdat hij niet voldoet. Voor veel apparaten aan boord, zoals het fornuis, is 380 Volt nodig, terwijl de huidige voorziening maar 220 Volt levert. Bovendien staan de kasten met walstroom niet allemaal op een goede plek en kunnen schippers alleen met muntgeld terecht om de stroom af te nemen. Gevolg is dat veel schepen hun brandstofgeneratoren toch gebruiken. Omwonenden klagen op hun beurt weer over lawaai en stankoverlast.

 

Duurzame stroom en schone lucht

Een ingreep was dus al nodig. GroenLinks heeft de gemeente vorig jaar opgeroepen de investeringen in de haven duurzamer te maken. Finies: “Dit is een goed moment voor een overgang naar een groener Zwolle, ook op het water. Met walstroom zorgt Zwolle voor minder uitstoot en meer groene energie.” De gemeente heeft aan de oproep van GroenLinks gehoor gegeven. Alle schepen die gebruik maken van fossiele brandstoffen worden in de Prinses Margriethaven verplicht om walstroom te gebruiken.

Buurtbewoonster Cooky Rohof: "Ik ben echt superblij! Ik werd echt enorm onrustig van dat constante gezoem. Het leek soms wel alsof er een auto voor de deur stationair stond te draaien." Zoon Simon vult aan: "Ik werd er echt kriegel van. Ik ben echt blij als het straks over is." Ook haar buur Ank Berkhout kijkt uit naar de nieuwe walstroom: "Ik ben blij alles het straks gedaan is met het gebrom en de vervuiling. Ik kan na een week mijn naam in het vuil op de vensterbank schrijven als ik het raam open houd. Straks hopelijk niet meer."