Spil van XR in Zwolle is Rob van Elburg (38). Rob studeerde journalistiek en antropologie. Hij is gespecialiseerd in sociale bewegingen als XR. Rob werkt als sociaal-cultureel werker in Elburg en voelt zich het meest op zijn gemak als hij “op de achtergrond mensen kan mobiliseren en bij elkaar brengen.” Voor GroenLinks was Rob organiser, campagneleider en lid van de kandidatencommissie bij de Zwolse raadsverkiezingen van 2022. Hij staat voor GroenLinks op plaats 12 bij de Overijsselse Statenverkiezingen. Rob woont met zijn vriendin in Zwolle.
Rob: “De klimaatcrisis aanpakken is ongelooflijk belangrijk, ook lokaal. Het is nu even rustig, maar een tijdje terug hebben we met XR in Zwolle geprotesteerd tegen de komst van een biomassacentrale. We hebben toen kortstondig rotondes geblokkeerd en de pers gehaald. Als we alleen ergens met een spandoek waren gaan staan, was de pers niet geïnteresseerd geweest. Dan had niemand geweten dat die centrale midden in de stad zou worden gebouwd. We hebben ook die-ins gehouden tegen de opwarming van de aarde. Dat zijn acties waarbij demonstranten simuleren dat ze dood zijn. Ook die vreedzame actie was effectief.”
Rob en Martin vinden het prima dat XR in Nederland “er met gestrekt been ingaat.” Het doel – de klimaatcrisis oplossen, voor zover dat nog kan - heiligt de middelen, menen beiden. Martin: “Wij zijn als actievoerders geïnspireerd door de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks. Zij weigerde in 1955 in een bus als zwarte vrouw een voor witte reizigers gereserveerde plaats af te staan aan een witte passagier. Daarmee protesteerde ze tegen rassendiscriminatie. Haar actie was disruptief, maar niet gewelddadig en zie eens hoeveel positiefs haar daad heeft veroorzaakt. Zo willen wij ook actievoeren.”
“Alle wetenschappers laten zien dat we in een klimaatnoodtoestand zitten. In het Parijs-akkoord van 2017 is afgesproken dat we binnen de 1.5 graad temperatuurstijging moeten blijven. We zitten nu al op 1.2 graad. Klimaatoverleggen op internationaal topniveau - zoals onlangs in Egypte - leveren weinig op. De overheid heeft de verplichting ons te beschermen. We hebben een sociaal-moreel contract met de overheid en dat weet ook minister-president Mark Rutte heel goed. Maar er spelen allerlei andere belangen. De oplossing wordt steeds weer vooruitgeschoven.”
Rob: “Mijn hele volwassen leven is klimaatverandering al een belangrijk onderwerp. Rutte – toch geen klimaatalarmist - heeft gezegd: we zijn te laat begonnen en we hebben te weinig gedaan. Maar hij is ook de man van de uitspraak: windmolens draaien niet op wind maar op subsidie. We zijn maar aan het uitstellen terwijl we al zolang weten dat we het vraagstuk moeten aanpakken. Natuurlijk is het voor veel mensen een abstract verhaal. Zij geloven dat de klimaatcrisis iets is van de verre toekomst. Ergens in 2050, dan breekt de hel los, denken ze, maar dat is echt niet zo.”
Martin: “Kijk alleen maar naar de landbouw in Twente en de Achterhoek. Wat zie je? Verdroging door gebrek aan neerslag. Dat probleem los je niet snel op. Je kunt niet zomaar even water van de IJssel naar Twente of de Achterhoek pompen. We hebben een structureel tekort aan neerslag door de klimaatverandering. Dat verandert niet. Waterleverancier Vitens heeft een vergunning voor het onttrekken van grondwater voor de drinkwatervoorziening en heeft die vergunning al moeten overschrijden. Er is dus meer water opgepompt dan was toegestaan. Het grondwaterpeil zal de komende jaren alleen maar verder dalen.”
Rob en Martin hopen dat GroenLinks heel goed gaat scoren bij de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Martin: “GroenLinks wil wel maar komt er vaak niet doorheen omdat we niet overal aan de knoppen zitten. Neem bijvoorbeeld Overijssel. Deze provincie doet niet meer aan natuurbeheer dan strikt nodig is. Ze doet alsof er naast de Natura 2000-gebieden – die zijn een moetje - geen andere natuur is in de provincie. Feit is dat die natuur er wel is en dat de biodiversiteit ervan achteruit holt.”
“Het vogelbestand – denk aan de kieviten en grutto’s – is op het boerenland de laatste jaren tachtig procent kleiner geworden door al die weilanden met vierbaans Engels raaigras. Dat we overlast van ganzen hebben, komt door al dat eiwitrijke gras. Daar zijn ganzen dol op. Mooi kruidenrijk grasland vinden die dieren niet interessant. Er zijn nauwelijks houtwallen over. Maar de provincie kijkt alleen naar de Natura 2000-gebieden. De andere natuur vindt ze kennelijk maar lastig, lijkt het wel.”