Onlangs werden de eerste plannen voor de gebiedsuitwerking van Marsweteringlanden gepresenteerd aan de raad: een laaggelegen gebied waar waterberging cruciaal is. Raadslid Theo Peenstra heeft namens GroenLinks om meer inzicht in de overstromingsrisico's en waterberging in dit gebied gevraagd, zodat er een betere afweging kan worden gemaakt in beslissingen over woningbouw, natuurontwikkeling en recreatie in dit gebied.
Marsweteringlanden, het gebied rond het golfterrein, de Wijthemenerplas en het buitengebied richting Wijthmen, kenmerkt zich als belangrijk recreatie- en uitloopgebied voor Zwolle. Verschillende ruimtelijke opgaven komen hier samen: opgaven voor natuur, landschap, water, recreatie en sport. Voor GroenLinks is het gebied Marsweteringlanden vooral van cruciaal belang voor het waterveilig houden van de stad: “Ergens in dit gebied kan het water uit de weteringen worden omgeleid door de Vecht”, aldus raadslid Theo Peenstra.
Ten oosten en ten zuiden van de stad liggen veel lage gebieden, die altijd al nat waren en vroeger ook regelmatig onderliepen in de winter. Die gebieden kunnen ingericht worden om tijdelijk water te bergen. Dat zal ook vanzelf gebeuren als het water nog iets hoger komt dan in 2023, omdat de dijken langs de weteringen relatief laag zijn. Het water wordt daar dan tijdelijk opgeslagen om verder af te voeren als het peil van het Zwarte Water en de Vecht weer is gedaald.
De terreinen met een lage ligging lenen zich van nature goed voor het opvangen van de piekafvoer van de weteringen. “Dat is nodig als de Vecht hoog staat en het water niet onmiddellijk op de rivier kan worden geloosd”, aldus Theo. Namens de fractie van GroenLinks benadrukt Theo dat een besluit over waterafvoer in een groter, ruimtelijk kader genomen zou moeten worden, alvorens er voor dit gebied een keuze wordt gemaakt. GroenLinks pleit dan ook voor een duidelijke afstemming met de provincie en het waterschap en wil graag inzicht krijgen in de overstromingsrisico’s van de Zwolse binnenstad, maar ook in wijken langs de weteringen zoals Zwolle-Zuid en de afvoercapaciteit en de bergingsmogelijkheden.
De startnotitie voor Marsweteringlanden is inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld. Vanuit de startnotitie zal er gewerkt worden aan een gebiedsuitwerking, waarbij de thema’s water & klimaat, natuur & landschap en groen & recreatie de basis zullen vormen.
GroenLinks staat voor een integrale benadering in een ruimer verband. Laten we verstandige keuzes maken om ervoor te zorgen dat het hoge waterpeil van 2023 een uitzonderlijke situatie blijft, en geen nieuwe standaard.