GroenLinks deelt de ambities uit het voorstel om niet meer te spreken van afval maar van grondstof, maar vindt dat Zwolle op enkele punten nog wel een beetje harder op de afvalloze samenleving kan afkoersen. Met D66 dienen we daarom een motie in om mensen die 'grondstoffen' zuiver, dus gescheiden, aanbieden daarvoor financieel te belonen.
"Zuinig zijn met grondstoffen, energie besparen en minder schadelijke stoffen in onze leefomgeving terecht laten komen – om die redenen moeten we efficiënter omgaan met ons afval. Hoe minder afval des te beter. En het afval dat onvermijdelijk toch ontstaat moeten we zo veel mogelijk hergebruiken. Om afval te kunnen hergebruiken moeten we het scheiden, het liefst al op het moment dat we het wegdoen. De beste manier om zogeheten scheiding aan de bron te bevorderen, zo blijkt uit de praktijk, is een vorm van 'diftar' (zoals dat in handig jargon heet)."
Vier jaar geleden begon ik zo mijn pleidooi voor invoering van gedifferentieerde tarieven bij de afvalstoffenheffing. De toenmalige wethouder en de toenmalige raad zagen er niet veel niet. Inmiddels is het afvalstoffenplan terecht een grondstoffenplan geworden en de invoering van 'diftar'… zal worden onderzocht. Het gaat misschien niet snel, maar er zit onmiskenbaar beweging in. In de goede, duurzame richting wel te verstaan.
Ook op veel andere punten ziet GroenLinks verbeteringen in het afvalstoffenbeleid van de gemeente. Zo is de ambitie ronduit om een afvalloze en duurzame samenleving tot stand te brengen. En is het de bedoeling om op weg daar naartoe de komende vier jaar al een flinke reductie van het restafval van de Zwollenaren te bewerkstelligen. Dat wil de wethouder bereiken door de burgers te verleiden door het ze makkelijker te maken hun afval gescheiden aan te bieden. Een prima insteek!
Invoering van diftar zou een stroomversnelling in dat proces kunnen veroorzaken. De ervaring leert dat diftar leidt tot een flinke afname van de totale hoeveelheid afval. Bovendien is het een eerlijker systeem: de vervuiler betaalt - en wel naar rato van de hoeveelheid afval die hij veroorzaakt. Gezien de matige cijfers over de afgelopen GAP-periode kan Zwolle een extra duwtje in de rug op weg naar de duurzame samenleving wel gebruiken. Overigens kan diftar in onze ogen heel goed in de vorm van een beloningssysteem, waarbij goed afvalgedrag juist financieel wordt beloond.
Nog kort aandacht voor een paar specifieke vormen van afval.
Terecht worden de kringloopbedrijven betrokken bij het grof huishoudelijk afval. Wat GroenLinks betreft wordt de kringloop niet alleen ingeschakeld op het afvalbrengstation maar ook bij het aan huis ophalen door Rova; zo voorkom je dat goede spullen in de vuilnisauto worden vermalen.
Glas is eindeloos recyclebaar, maximaal cradle to cradle dus. In Zwolle valt op het punt van glasinzamelen nog een flinke vooruitgang te boeken: hier zou minstens zo sterk op moeten worden ingezet als op plastic. Idem dito trouwens voor piepschuim, waarover we in dit plan helemaal niets lezen. Maar ook dat kan voor 1005 worden hergebruikt als het gescheiden is aangeboden.
Tot slot kort aandacht voor een onlogische verslechtering in de plannen, die nogal uit de toon valt bij alle goede voornemens: het stoppen van de luierinzameling. Vanuit het oogpunt van milieubesef is er alles voor te zeggen om juist door te gaan met het ophalen van continentiemateriaal bij kinderdagverblijven (en verzorgtehuizen!). Alle luiers van 1 kind gescheiden inleveren, bespaart 6 bomen, 8000 liter water en energie gelijk aan 190 liter dieselolie. Het gemiddelde per opgroeiend kind is maar liefst 1 ton luierafval in totaal. Dat geeft toch een heel ander beeld dan het cijfer omslaan over alle Zwollenaren en dan zeggen dat het maar om 3 kilo per persoon gaat! Verder is een kdv juist een heel logische plek. Omdat daar toch al veel luiers weggegooid worden zal er heus geen container minder komen te staan als we de gescheiden inzameling zouden stoppen, dus het schoonheidsargument slaat al helemaal nergens op.
GroenLinks pleit er dus voor door te gaan met de aparte inzameling van luiers bij kinderdagverblijven.