Zwolle Millenniumstad

De werkgroep Zwolle Millenniumstad is een initiatief van GroenLinks naar aanleiding van de bezuinigingen die de gemeente Zwolle doorvoert op het budget voor internationale samenwerking. De werkgroep wil een faciliterende rol vervullen voor alle initiatieven binnen de gemeente Zwolle die werken aan de Millenniumdoelen.

Diverse organisaties in de stad zijn gericht op een of meer Millenniumspeerpunten, terwijl zij zich hiervan soms zelf niet bewust zijn en/of niet van elkaars activiteiten op de hoogte zijn. De werkgroep wil deze initiatieven graag verbinden om gezamenlijk tot nog betere resultaten te komen. Beknopte informatie over de VN Millenniumdoelen vindt u op de website www.millenniumdoelen.nl.

Activiteiten

26 juni 2012 19.45u Film Offside & nabesprekingDe werkgroep Zwolle Millenniumstad van GroenLinks organiseert in samenwerking met het Filmtheater Fraterhuis een bijzondere filmavond met de Iraanse film Offside, van Jafar Panahi, en een korte nabespreking.

De film vertelt over hoe een groep Iranese vrouwen probeert een voetbalstadion binnen te komen. Zij moeten zich hiervoor verkleden als man. Sommige van hen worden betrapt en gearresteerd. Offside bekritiseert de beperkingen die de Iranese overheid oplegt, aan met name vrouwen. De film was daarom verboden in Iran, maar werd in 2007 toch de populairste film van het land.Na afloop van de film is er voor wie wil een nabespreking met twee kenners van de Iraanse cultuur: Sharareh Azimi Nober (eigenaresse van biologische brasserie De Stadsgenoot) en de Nederlandse Iraniër Amir Attari. In dit gesprek wordt ingegaan op de situatie in Iran, ervaringen van Iraniers in Nederland, en mogelijkheden voor Zwollenaren om zelf iets te betekenen in het thema.

Voor een trailer van de film en kaartverkoop, zie de website van Filmtheater Fraterhuis.

18 april 2012 KennismakingsbijeenkomstOp 18 april waren ruim veertig mensen van alles bij elkaar zo'n twintig Zwolse initiatieven op het gebied van ontwikkelingssamenwerking bijeen in De Stadsgenoot voor een eerste kennismaking en uitwisseling van ideeën. Tweede Kamerlid Arjan El Fassad was uitgenodigd om de landelijke context te schilderen. Ana-Mari Harsevoort lichtte namens VNG International de werkwijze van zogeheten Teams 2015 toe. Een sfeerimpressie van de bijeenkomst is te vinden in het zomernummer van GroenLicht.

Meedoen met Zwolle Millenniumstad?

Vele handen maken zoals u weet licht werk. Wanneer u actief wilt meedoen binnen de werkgroep Zwolle Millenniumstad kunt u zich hiervoor aanmelden via zwollemillenniumstad@gmail.com.