GroenLinks neemt het voortouw bij bepleiten van meer ruimte voor water en groen. Stan: “Wij zijn het gezicht van dat denken, maar we hebben gelukkig genoeg bondgenoten in de raad.” Mensen die voor het waterbeheer iets moeten inleveren, zoals de boeren die grond kwijtraken, moet je compenseren, vindt GroenLinks. En Zwolle moet volgens Theo ook samenwerken met partijen in de ruime omgeving en in het buitenland.
Theo: “Het rivierwater komt onder andere uit Zwitserland en Duitsland. Wat daar gebeurt, heeft ook invloed op de situatie hier. Maar je kunt als stad wel je eigen maatregelen nemen en dat moet je ook doen.” Stan: “We moeten anders gaan denken over water. Als er water op straat blijft staan of in je kruipruimte, dan moet je dat niet meer als een probleem zien maar als een deel van de oplossing.” Om die reden heeft Zwolle een hemelwaterverordening vastgesteld die bepaalt hoe we met ‘water van boven’ dienen om te gaan.
Stan: “Vroeger was het beleid: water zo snel mogelijk wegpompen. Nu kiezen we voor water vasthouden. Dat doen we door het in de bodem te infiltreren. Dat is niet makkelijk want de ondergrond van Zwolle maakt het moeilijk. De grondwaterstanden zijn hoog, dus er kan niet veel water bij. In Stadshagen ligt veel veen en klei. Daar dringt water lastig doorheen. Daarom leggen we daar wegen aan met een waterdoorlatend wegdek van poreuze klinkers. Onder de wegen ligt een dik pakket zand, waarin water wel wegzakt. Het water kan dus langs en door de stenen weg.”
Belangrijk is volgens Theo en Stan ook dat er in de stad sowieso zo min mogelijk verharding ligt. De simpelste oplossing voor waterberging is: stenen eruit. Het zogenoemde tegelwippen. Groenvoorzieningen, zoals grasvelden, zijn ideaal om water te behouden. Theo en Stan checken nieuwe bestemmingsplannen daarom altijd op dit punt. Mede dankzij GroenLinks krijgt Zwolle steeds meer zogeheten wadi’s, bijvoorbeeld in Stadshagen, waarmee water wordt bewaard. In oude versteende wijken als Assendorp moet er door de gemeente harder worden ingegrepen.
Stan: “Assendorp is heel kwetsbaar voor wateroverlast. Vorig jaar was het in de zomer en in december raak.” Theo: “Door de natuurlijke hoogteverschillen loopt het water in Assendorp ook nog eens naar één punt.” Stan: “Het Azaleapark is daarom heringericht voor extra wateropvang. In de kop van Assendorp kun je met andere stratenprofielen het nodige bereiken. Maar de eenvoudigste oplossing is kiezen voor een beleid dat uitgaat van meer groen aanleggen en minder parkeren. Het water kan dan makkelijker op een natuurlijke manier in de bodem worden opgeslagen.”
De komende jaren moet ook Zwolle keuzes maken die bepalend zijn voor onze toekomst. Stan: “We mogen de generaties na ons niet belemmeren. Daarom moeten we nu kijken naar wat er de komende vijftig jaar moet gebeuren. We kunnen het ons niet permitteren aan korte termijn-denken te doen.” Theo: “Er zijn ook partijen in de raad die de buitengebieden economisch willen benutten en er willen bouwen. Begrijpelijk, maar dan denk je niet duurzaam.” Stan: “Je zet jezelf klem als je nu gaat bouwen in de buitengebieden.”
Theo: “De maatregelen die noodzakelijk zijn kosten nu veel geld en ruimte en je ziet niet meteen effect. Daarom moet de gemeente zorgen voor voldoende draagvlak door beter te communiceren met de bevolking. Het is nu nog te veel eenrichtingsverkeer.” Stan: We moeten met zijn allen anders gaan denken. Een stad moet je niet als vast gegeven zien, maar als iets dynamisch. We moeten af van het idee dat woningen honderden jaren moeten kunnen blijven staan. Je kunt ook tijdelijk, circulair en modulair bouwen. Dan kun je een wijk over vijftig jaar weer weghalen en elders hergebruiken.”