Burgemeester Meijer gaf gisteren aan dat Zwolle niet van plan is de Tibetaanse vlag uit te hangen. Hij wil hiermee precedentwerking voorkomen. Verder verwees hij naar het vlaggenprotocol van de gemeente Zwolle. Hierin staat de vredesvlag wel opgenomen, die ieder jaar op 21 september wordt uitgehangen, de dag van de vrede. De fractie van GroenLinks-De Groenen betreurt dit antwoord en roept burgers op om maandag 10 maart wel te vlaggen voor Tibet. Op www.tibet.nu kunnen geinteresseerden zich hiervoor aanmelden. Doe dit voor 5 maart, dan kan de vlag nog tijdig toegestuurd worden!
De Tibet Support Groep Nederland zou graag zien dat ook uw gemeente of u als burger aan deze solidariteitsactie voor het Tibetaanse volk deelneemt en verzoekt u dan ook vanuit de gemeenteraad deze actie te ondersteunen of zelf de vlag te laten wapperen.
Elk jaar is er op 10 maart, als herdenking aan de Tibetaanse volksopstand in 1959, een internationale Tibet vlaggenactie. Tibet, een land zo groot als West-Europa, werd in 1949 bezet door Chinese troepen van het Chinese Volksbevrijdingsleger. Dit gebeurde vlak nadat de Communisten de macht in Beijing hadden overgenomen. Het duurde niet lang voordat de Chinezen repressieve maatregelen namen. In de jaren volgend op de invasie deed Zijne Heiligheid de Dalai Lama er alles aan om een vreedzame oplossing voor de explosieve situatie te vinden.
Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk echter massaal in opstand tegen de voortgaande onderdrukking. Deze Volksopstand werd bloedig door het Chinese Volksbevrijdingsleger neergeslagen. Duizenden Tibetanen verloren hierbij het leven. Hierdoor werden de Dalai Lama, en 80.000 Tibetanen met hem, gedwongen om te vluchten naar de buurlanden India, Nepal en Bhutan. De Dalai Lama woont nu in ballingschap in Dharamsala in Noord-India. De Volksopstand van 10 maart wordt jaarlijks wereldwijd herdacht door zowel de Tibetanen als door Tibet supporters.