Het onderzoek van de Woonbond toont dat het in de meeste Nederlandse gemeenten slecht gaat met de bouw van sociale huurwoningen. In de afgelopen 3,5 jaar zijn er veel minder sociale huurwoningen gebouwd dan bedoeld. 85 procent van de gemeenten wijst te weinig nieuwbouwwoningen toe aan sociale huur.
Officieel moeten gemeenten van alle nieuwbouwwoningen minstens 30% sociale huur bouwen. Een marge die veel gemeenten niet halen. Er zijn zelfs gemeenten waar helemaal geen sociale huurwoningen werden gebouwd. Zwolle doet dat aanzienlijk beter. Nergens in Overijssel zijn er in de afgelopen jaren meer woningen van woningcorporaties bijgebouwd dan in Zwolle.
GroenLinks is trots op de samenwerking in Zwolle tussen gemeenten en corporaties. De prestatieafspraken, waarin de aantallen te bouwen sociale huurwoningen zijn vastgelegd, zijn hiervan een mooi voorbeeld. Met deze afspraken zetten de partijen gezamenlijk alles op alles om goed, betaalbaar en duurzaam wonen in Zwolle te realiseren. De belangrijkste thema’s voor Zwolle zijn: voldoende sociale huurwoningen, betaalbaarheid, duurzaamheid en woningkwaliteit, een thuis voor iedereen en leefbare wijken. Raadslid Theo Peenstra: "Het is goed om te zien dat coöperaties gewoon bouwen in een tijd van hoge prijzen van grondstoffen en lonen."
Meer betaalbare koop- en huurwoningen zijn nog altijd nodig. De komende jaren moet er veel worden gebouwd in Zwolle. GroenLinks zet daarom vol in op levendige wijken met betaalbare woningen. Door het bouwen van flexwonen kan er snel een oplossing geboden worden voor urgente woon vraagstukken. Aan elke levensfase zit doorgaans een andere woonwens gekoppeld. Door in te zetten op begeleiding in het vinden van passende woningen vergroten we de doorstroming. Bouwen doen we niet in de natuur, maar zoveel mogelijk binnen de bestaande gebieden. Met ruimte voor winkels, parken, sport, cultuur en speelplaatsen. Van woonwijk naar leefwijk.
Header foto: Openbaar Belang.