Ruim honderdduizend Nederlanders tekenden deze zomer de petitie ‘Red de Insecten’. Een actie van Natuurmonumenten voor een insect vriendelijker groenbeheer. Ook bijna duizend Zwollenaren deden mee, een teken dat biodiversiteit lééft in onze stad.

Natuurmonumenten stuurt de handtekeningen door naar alle gemeenten, voorzien van 18 praktische groentips.

Zwolle is al lang een voorbeeld van natuurvriendelijk bermbeheer. Morgenster en cichorei zijn bekende verschijningen in de Zwolse bermen en dat weten insecten en Zwollenaren te waarderen” zegt provinciaal Ambassadeur Marjet Korf.

Een prachtige erkenning. Zwolle is al jarenlang goed bezig dankzij het extensief maaibeleid. En GroenLinks heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een verdere verfijning.” zegt GroenLinks raadslid Eildert Noorda: “De gemeente experimenteert nu op verschillende plaatsen met moderne maaitechnieken. Door bijvoorbeeld gefaseerd te maaien laat men steeds vaker een paar stroken staan binnen de actieradius van wilde bijensoorten. Zo houden ze voldoende waardplanten binnen bereik. En kunnen zich beter voortplanten dankzij ruige stukjes die in de winter blijven staan."

Maar we zijn er nog lang niet,” vervolgt Eildert: “Ik vergelijk steden als Zwolle wel eens met een soort moderne Ark van Noach. Door zaken als stikstof, landbouwgif en monoculturen staat de biodiversiteit in Nederland onder druk. Als we dit niet op orde krijgen gaan we steeds meer belangrijke soorten verliezen. En die zijn we dan ook echt kwijt.”