Het klimaat verandert in rap tempo. We hebben al onze creatieve energie nodig om het tij te keren. We moeten ons aanpassen aan het veranderende klimaat, en tegelijk de oorzaak bij de bron aanpakken. Groenlinks gelooft dat de nationale maar ook de lokale overheid hierbij een belangrijke regisserende rol moet spelen. Dat zijn we verplicht aan onszelf, aan de wereld waarin we leven, en aan de toekomstige generaties. “Zwolle moet ervoor kiezen duurzame ontwikkeling als leidend principe te hanteren voor alle beleid,” aldus Groenlinksraadslid Bijan Moshaver. Met een wijzigingsvoorstel hebben we in de besluitvorming voor elkaar gekregen dat de gemeente als uiteindelijke ambitie heeft om klimaatneutrale stad te worden.

Tijdens het debat over de Agenda Duurzaamheid pleitte Bijan voor passende en concrete ambities en ook tastbare doelen en vroeg het college om te laten zien op welke wijze die doelen nagestreefd worden. “Wij zijn blij dat het college hierover met de stad in gesprek wil gaan om samen de agenda vorm te kunnen geven en door samenwerking met partners in de stad een belangrijke basis voor het boeken van resultaten te leggen”.

Hij benadrukte tijdens het debat dat hij een vertaling van het college akkoord naar de lange termijn in deze agenda mist. “Hoe gaan we dit meten en zien? Er zijn veel mensen die energie en initiatieven ontplooien in de stad, daarom kan de lat best hoog gelegd worden. GroenLinks vraagt daarom het college om de visie in overleg met de partners te gaan uitwerken in een concreet programma zowel voor de korte (2020) als de lange termijn (2040). Wij willen radicale keuzes zien zodat Zwolle over 10 jaar ergens staat.” Aldus Bijan

Verder stelde hij volgende concrete voorstellen om deze doelen te kunnen realiseren:

  1. Stel als stad realistische, maar ambitieuze doelen in aanloop naar klimaatneutraliteit in 2025. Leg de lat hoog en kies voor een onderwerp waardoor de stad in toekomst koploper wordt op dat gebied, bijvoorbeeld afval waarbij Zwolle recentelijk heeft laten zien waarbij ze landelijk gezien de potentie heeft om koploper in afvalscheiding te zijn. Zo'n koplopersrol oefent een speciale aantrekkingskracht uit, zet mensen aan het denken en kan hen overhalen ook op andere terreinen meer duurzaam te handelen. Zo kan je concrete duurzame stappen zetten en samen met al die andere betrokken en ambitieuze Zwollenaren bijdragen aan verduurzaming en ook landelijk laten zien waar je ambities liggen. 
  2. De gemeente kan alle mensen en bedrijven, die zelf energie produceren in hun gemeente om de tafel halen om samen het gebruik en de productie goed op elkaar af te stemmen. Dit kan je bereieken door:

    A Bied energie(CO2)scans voor burgers en bedrijven aan.

    B Maak alle gemeentelijke vervoer elektrisch met zelf opgewekte duurzame stroom door middel van zonnepanelen en verticale windmolens (dit zijn kleine geluidsarme windmolens die op en tussen gebouwen geplaatst kunnen worden).

    C Zorg dat een gezamenlijk duurzaam energiebedrijf productie en gebruik van energie op elkaar gaat afstemmen en wat Groenlinks betreft voor alle inwoners gezamenlijk duurzame energie inkopen en/of produceren. Maak deze ook voor alle inwoners voor 2020 beschikbaar.

    D Stel een subsidieregeling in voor vernieuwende technieken, zoals verticale windmolens.

    E Werk samen met regiogemeenten t.a.v. klimaatbeleid om elkaars deskundigheid te benutten en wellicht gezamenlijk in te kopen, en eventueel locaties te ontwikkelen voor windmolens. Het zou goed zijn dat de 19 gemeenten en vier provicnies van de Regio Zwolle dit bovenaan op hun samenwerkingsagenda zetten!
  3. Geef de inwoners en bedrijven met goede plannen voor de energietransitie alle ruimte. En creëer daarbij de juiste hefbomen en prikkels, waardoor duurzaam handelen letterlijk en figuurlijk de wind in de rug krijgt. Stel duidelijke criteria en spreek dat uit. En geef de bedrijven die niet duurzaam zijn geen ruimte om zich hier te vestigen. Geef als gemeente in de keuzes die je in je bedrijfsvoering maakt het goede voorbeeld.

Aan het eind citeerde Bijan een quote uit de nieuwe Encycliek van Groene Paus Franciscus waarin hij wijst op onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties:

"Ik doe dan een dringende oproep tot een nieuwe dialoog over hoe we de toekomst van onze planeet vormgeven. We hebben een gesprek nodig dat iedereen omvat, omdat de milieu-uitdaging die we ondergaan, en haar menselijke wortels, ons allemaal betreft en beïnvloedt. We moeten zorgen voor wat we liefhebben en vereren, en we hebben een nieuwe en universele solidariteit nodig."