Zwolle zonder ballonnen

Als het aan GroenLinks Zwolle ligt, gaat er geen ballon meer de lucht in. Ballonnen die opgelaten worden komen op een gegeven moment ook weer op de grond terecht. Daar veroorzaken zij grote problemen. Zeevogels sterven omdat zij het plastic als voedsel zien, andere dieren raken verstrikt in de touwtjes. Bovendien draagt het plastic bij aan de plastic soep in onze zeeën. Wij willen dat het college alles op alles zet om te komen tot een Zwolle zonder ballonnen.

 

Steeds meer gemeenten stellen verboden in. Een totaalverbod had ook onze voorkeur, maar het college heeft aangegeven ook op een andere manier ons doel dichterbij te kunnen brengen. Het huidige ontmoedigingsbeleid wordt versterkt: door veel duidelijker te communiceren naar álle Zwollenaren dat het oplaten van ballonnen echt niet meer kan en door ook bij te gaan houden welk effect dat heeft. En we merken dat het tij keert: op koningsdag werd bij sportpark SVI afgezien van de jaarlijkse ballonwedstijd, vanwege de milieuproblemen die ze veroorzaken.

 

Maandag 6 mei stelden een aantal partijen in de raad voor te komen tot een verbod voor grote evenementen. GroenLinks stemde tegen, want wij willen meer. Volgens het college komt het oplaten van ballonnen bij grote evenementen in de praktijk al niet meer voor. De focus en inzet van het college moet daarom liggen waar wel winst te behalen valt. Bijvoorbeeld bij feesten en partijen waarvoor geen vergunning nodig is.

 

GroenLinks zet in op een effectief ontmoedigingsbeleid als het gaat om het oplaten van ballonnen in de hele gemeente. Verder willen we het evenementenbeleid over de hele linie verduurzamen. Vanaf 2020 willen we af van wegwerpplastic op evenementen in de gemeente. Dit zijn dus ballonnen, maar denk ook bijvoorbeeld aan de duizenden plastic bekertjes die op festivals worden gebruikt. Na afgelopen Bevrijdingsfestival lag het terrein bezaaid met plastic afval. Dat willen we in de toekomst voorkomen.

 

Ons gaat het om het doel: geen ballon de lucht in, en geen plastic in de natuur of in de plastic soep. Daarom gaat per direct, in afwachting van het verbod, de gemeente alle Zwollenaren afraden ballonnen op te laten. Wij willen nu écht een grote slag slaan in het verduurzamen van Zwolle, en hierin is het beleid over het oplaten van ballonnen slechts een onderdeel.