Een van de vernielde bomen. Foto: Loes Lodder
Een van de vernielde bomen. Foto: Loes Lodder

Zwolse bomen vernield met zaag

In de Aa-landen zijn minstens 15 bomen met een zaag bewerkt. Ze zullen hier waarschijnlijk door uitdroging aan bezwijken. GroenLinks stelt naar aanleiding hiervan samen met D66 schriftelijke vragen aan het college van B&W.

Raadslid Eildert Noorda schrok van het bericht dat hij van oplettende buurtbewoner Loes Lodder kreeg: verschillende bomen in de Aa-landen waren rondom ingezaagd. “Goed dat Loes dit onder de aandacht bracht, en dat ook De Stentor dit heeft opgepakt. Wie doet nu zoiets?”

De meeste van 15 bomen zullen waarschijnlijk binnen enkele jaren aan uitdroging bezwijken. Mogelijk zijn op andere plekken in de stad ook bomen beschadigd. GroenLinks stelt daarom met D66 vragen aan het college van B&W. Noorda: “Ik wil graag weten of het college weet hoeveel bomen er in totaal zijn beschadigd en wat de gemeente gaat doen om dit te stoppen en de dader(s) op te sporen.”

Ook is het belangrijk dat optimaal gereageerd wordt op meldingen openbare ruimte door betrokken Zwollenaren. “In het Stentor-artikel staat dat Loes al eerder tevergeefs een melding heeft gedaan. Ik wil graag weten waarom hier niet direct op is gereageerd.” aldus Noorda.

De gemeente moet nu ook zorgen dat de schade aan het groen wordt hersteld. Mogelijk is nieuwe aanplant nodig. Maar zonder opsporing van de dader(s) worden ook nieuwe bomen mogelijk vernield. Noorda: “We rekenen er op dat de gemeente hier werk van maakt en hopen dat omwonenden een oogje in het zeil gaan houden. Bomen zijn ongelofelijk belangrijk voor het Zwolse leefklimaat en haar biodiversiteit.”

 

Foto: Loes Lodder
Foto: Loes Lodder