Een paar weekends geleden was een vroegere gast weer eens op bezoek bij Marlies en Sytse. Het is dan net alsof een van hun kinderen langskomt, aldus Marlies. “Husseyin heeft een tijd bij ons gewoond, en we hebben een mooie band opgebouwd. In Nederland heeft hij Betül leren kennen. Wij voelden ons vereerd dat we getuigen mochten zijn bij hun huwelijk.”
Marlies en Sytse zijn actief binnen GroenLinks Zwolle en het Zwolse Vredesplatform. Het echtpaar leerde het concept van TakeCareBnB kennen via een bekende. “TakeCareBnB bestaat nu vijf jaar. Een vrijwilliger van het Vredesplatform werkt daar al sinds de start als matchmaker. We werden direct enthousiast toen zij over TakeCareBnB vertelde.” Het concept is even simpel als doeltreffend: een statushouder kan in afwachting van een woning maximaal drie maanden bij een gastgezin wonen. Marlies: “Iedereen die een kamer over heeft, kan meedoen met TakeCareBnB. Hoe groot die kamer is maakt niet uit. Voor statushouders is het een grote opluchting om vanuit een AZC eindelijk wat privacy te hebben.” Tot nu toe hebben Marlies en Sytse zes vluchtelingen in huis genomen.
Een gast die bij je past
De matchmaker van TakeCareBnB zorgt ervoor dat gastgezinnen en statushouders bij elkaar passen. Marlies: “Tja, wij doen dingen wel een beetje groener dan veel anderen. We eten bijvoorbeeld thuis voornamelijk veganistisch. Daar moet iemand wel bij passen. We spreken dan af dat er in huis geen vlees wordt gegeten. Dat soort dingen kunnen we gelukkig vooraf bespreken via Hanneke, de matchmaker van TakeCareBnB.”
De statushouders van TakeCareBnB hebben soms ook al een baan. “We hebben nu Khaled in huis. Hij komt uit Sanaa, in Jemen. Hij heeft veel ellende meegemaakt. Zijn vrouw en hij waren nog maar 29 dagen getrouwd toen hij moest vluchten. Ze hopen elkaar zo snel mogelijk weer te zien.” Khaled is een van de weinige statushouders die al een baan heeft gevonden, vertelt Marlies. “Khaled zien we wat minder dan onze eerdere gasten. Hij werkt lange dagen, dus we komen elkaar niet veel tegen. En binnenkort start hij ook nog met een taalcursus. Maar we maken tijd om leuke dingen te doen samen.”
Het idee van vluchtelingen als gelukszoekers wijst Marlies finaal van de hand. “Dit zijn geen gelukszoekers, maar mooie mensen die hier rust en vrede komen zoeken. We mogen in onze handen knijpen dat ze hier zijn.” Ze benadrukt dat veel meer Nederlanders een vluchteling in huis zouden kunnen nemen. “Als je een kamer over hebt, is dat al heel mooi. En verder is dit programma geschikt voor iedereen met een open hart. We zaten hier pas in de tuin met een groepje te zingen. Het lied ‘Mag ik dan bij jou’ kwam voorbij, en dat raakt wel de essentie. Dat lied heb toen gezongen voor Khaled. Bij de zin ‘ik houd een kamer voor je vrij’ kreeg ik tranen in mijn ogen. Dat was een heel mooi moment.”
Vredesweek
Voor diegenen die meer willen weten over TakeCareBnB stellen Marlies en Sytse op donderdagavond 23 september hun huis open. Op die avond vertellen ze over hun ervaringen en is er ruimte voor vragen van geïnteresseerden.
Dat die donderdag in de Vredesweek valt is geen toeval. Marlies zit in de organisatie van de Zwolse Vredesweek, dat dit jaar ‘Op weg naar een inclusieve samenleving als thema heeft. Er is van alles te doen in de stad. Marlies: “Het belangrijkste onderdeel van de Vredesweek voor ons is de Walk of Peace, die dit jaar in Diezerpoort is. In een groep loop je door de wijk. Samen leer je tijdens de wandeling de wijk kennen, en een aantal organisaties, die op verschillende stops iets vertellen over hun werk. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld Amnesty International en het COC, stichting Knuffelkonijntjes en de Alevitische culturele vereniging. Het is altijd weer een bijzondere middag.”
Praktische info:
- Walk of Peace: zaterdag 18 september 13:30 13:30. Startpunt: Openbare Basisschool De Springplank. Aanmelden kan via vredesplatformzwolle@gmail.com.
- info-avond TakeCareBnB: donderdag 23 september 20:00. Aanmelden kan bij sytsetjallingii@ziggo.nl.
Meer info over de Vredesweek: https://www.vredesplatformzwolle.nl/