Hoog op Anja’s to do lijst voor de komende twee jaar staat het atelierbeleid. “In deze stad heb je diverse kunstopleidingen en wij willen graag de autonome kunstenaars, theatermakers en muzikanten die zij opleiden voor de stad behouden. Dan heb je werkplaatsen nodig en daar bestaat nu een groot tekort aan. Er komen, zo is afgesproken in het coalitieakkoord, zowel structurele als tijdelijke broedplaatsen voor deze makers bij.”
Natuur en dierenwelzijn zitten ook in Anja’s pakket. “De gemeente gaat jaarlijks twee ton beschikbaar stellen voor investeringen in de natuur. We kunnen daarmee ecologische knelpunten wegnemen, nieuwe bomen aanplanten, de biodiversiteit versterken en natuureducatie op scholen professionaliseren. Het budget is niet toereikend want onze ambities reiken veel verder. Ik begrijp dan ook best dat mensen teleurgesteld zijn. Toch ben ik blij met die twee ton want we zijn op nul begonnen en we gaan nu toch serieus investeren in biodiversiteit en natuur.”
Anja is blij dat ze ook inwonerbetrokkenheid in haar portefeuille heeft. Als GroenLinkser is ze trots op het zogenoemde burgerberaad waarin Zwollenaren meepraten over de toekomst van de stad en concrete adviezen geven aan het stadsbestuur. “Het burgerberaad, geïnitieerd door GroenLinks en D66, is een succes. Het eerste beraad over klimaatverandering en duurzaamheid leverde aanbevelingen op waar mijn collega-wethouder Arjan Spaans van het CDA mee verder kan. Er wordt ook geld voor uitgetrokken.”
Het wethouderschap is voor Anja nog wennen. “Ik verhoud me nu anders tot de fractie. In fractievergaderingen schuif ik nog wel aan, maar ik ben geen lid meer van de fractie. Ik had als fractievoorzitter vaak het woord, maar ik heb nu duidelijk een andere rol. Gekscherend zegt de fractie tegen me: je moet uitvoeren wat wij je opdragen. Dat doe ik uiteraard niet zomaar, maar zij controleren mij natuurlijk wel.” Glimlachend: “Ik was ook niet gewend zoveel adviseurs te hebben, maar daar wil ik wel aan wennen.”
Direct en geregeld contact met de burgers is voor Anja ook in haar nieuwe rol essentieel. “Ik ga met het fietsje de wijken in. Duurzaam durven delen, daar draait het voor mij allemaal om, en dat lukt alleen als je elkaar ziet en verbinding zoekt. Besturen doe je niet alleen vanachter een bureau. Ik kan de hele week in het stadhuis bezig zijn met belangrijke zaken, maar ik vind het belangrijk feeling te houden met de Zwollenaren. Ik zeg dus tegen mensen: nodig me uit. Ik ben niet die mevrouw op ‘t pluche.”
Voor één portefeuille-onderdeel hoeft Anja alleen maar het stadhuis uit te lopen en ze staat er middenin: de binnenstad. Anja is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Stadshart. Eén van de prioriteiten is de aanpak van de mobiliteit. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte. “We maken de binnenstad de komende jaren verder autoluw. Daar wordt nu concreet aan gewerkt, maar we houden rekening met de mensen die hun bedrijf hebben in het centrum, er naartoe moeten voor hun werk of er wonen. Je kunt alle maatregelen niet rücksichtsloos doorvoeren.”
“We zijn nog in gesprek met bewoners en ondernemers. We gaan het beleid gefaseerd uitvoeren. Geparkeerde auto’s zullen meer en meer uit het straatbeeld verdwijnen, bijvoorbeeld op Ossenmarkt. We gaan van nog meer straten echte fietsstraten maken. Op de Kop van Assendorp is dat al gebeurd en daar ben ik trots op. Als automobilisten zeggen: het gaat me te langzaam, dan is dat niet erg. We hebben ook liever dat ze de buitenring pakken en dat ze buiten de singels parkeren.”
“De stad autoluw maken past bij de ambities van GroenLinks. Gemotoriseerde verkeersbewegingen horen volgens ons niet in de binnenstad, maar je kunt nu nog niet elke weg autoluw maken omdat er nog bouwverkeer in het centrum moet kunnen komen en alternatieve parkeerhubs nog niet overal op orde zijn. Het is een complexe puzzel. Wat we wel zo snel mogelijk gaan doen, is parkeerplaatsen voor fietsen inrichten om de wirwar aan fietsen in het centrum wat te stroomlijnen.”