GroenLinks-De Groenen wil een debat over het nieuwe Actieplan handhaving sociale zekerheid. De fractie vindt dat met onderdelen van het plan teveel kan worden ingebroken in de persoonlijke levenssfeer van cliënten en dat via het werken met risicoprofielen stigmatisering op de loer ligt.

De gemeente Zwolle is blijkens het Actieplan voornemens een nog in te voeren wet te gaan gebruiken die de bewijslast omdraait: wat eufemistisch de 'uitnodiging aantonen leefsituatie' wordt genoemd, eist dat mensen aantonen dat zij recht op een uitkering hebben, ook als er geen concrete aanwijzing van fraude bestaat.


GroenLinks-De Groenen vindt dat de gemeente moet uitgaan van onschuld tot het tegendeel is aangetoond. Gekoppeld aan het voornemen gebruik te maken van risicoprofielen is oncontroleerbaar wantrouwen en willekeur mogelijk binnen de regelgeving. En kan het recht op privacy te eenvoudig worden geschonden.


Op dit moment mogen cliënten van Sociale Zaken de toegang tot de eigen woning weigeren aan opsporingsbeambten die alleen vanwege een vermoeden toegang willen. Dat moet in de ogen van de fractie van GroenLinks-De Groenen zo blijven. Zo'n weigering mag net als in de huidige regelgeving niet leiden tot korting op een uitkering.

Frauderen moet wat GroenLinks-De Groenen betreft aangetoond zijn, pas dan mag een sanctie opgelegd worden. Dat het Rijk de ruimte geeft voor de omkering van de bewijslast, betekent niet dat Zwolle dit daadwerkelijk moet gaan doen.

 

Maandagavond  wordt duidelijk of de gemeenteraad het voorstel steunt om een debat hierover aan te gaan.