Er tekent zich een meerderheid af tegen de voortzetting van festival ZwArt.
GroenLinks betreurt dit zeer. Het festival maakt een goede ontwikkeling door en voldoet aan de gestelde eisen en aan de verwachtingen. Die goede ontwikkeling lijkt nu abrupt te worden 'gesmoord'. Onze inbreng tijdens het debat op 1 november spreekt voor zich.

 Voorzitter,

Er zijn 2 sporen die vanavond beide apart en in samenhang aandacht moeten krijgen: 1 de ontwikkeling van het festival ZwArt binnen de voorwaarden, 2 de bezuinigingen.
Allereerst wij zijn het met het college eens dat Zwart een meerjarig vervolg verdient, en steunen die collegevoorkeur. Daarmee zijn we er natuurlijk niet, want een debat is bedoeld voor verdere meningsvorming.

Belangrijke doelstellingen

GroenLinks vindt dat ZwArt zich goed ontwikkeld binnen de gestelde voorwaarden Dat blijkt uit de diverse evaluaties (ook van andere financiers) Vanaf de start van het festival , als opvolger van de Stad als Theater, heeft het een duidelijk doel gehad binnen het cultuurbeleid: een podium te bieden voor vormen van kunst die elders binnen cultureel Zwolle weer onderbelicht zijn.

Zou je het festival ZwArt per direct willen beeindigen, dan sla je dus adhoc (zonder afstemming in het veld) een gat in het cultuurbeleid.
Wie er toch nog over bezuinigingen wil spreken moet dat redelijkerwijs niet per direct willen, maar plaatsen binnen nog komende discussies rond de cultuurnota. Intussen kan ZwArt zich dan voorbereiden op editie 2011.

De doelstellingen van het festival liggen ook op het ook binnen het college-akkoord belangrijke gebied van participatie, niet alleen de toenemende bezoekersaantallen, maar ook : professionele kunstenaars, amateurs, studenten, vrijwilligers verzetten massa's werk, wat opmerkingen over hoge kosten van het festival niet reeel maakt. Kosten die overigens grotendeels door anderen gedragen worden.

Bovendien heeft Zwart als platform nu er landelijk fors het mes in cultuur gaat waarschijnlijk extra waarde bij het zoveel mogelijk overeind houden van de Zwolse cultuursector, het bieden van kansen in bange tijden. 

En dan : de bezuinigingen.

Hebben we het over de crisis dan zien wij juist de festivals en cultuur als mogelijkheden voor vernieuwing, als tegenhanger van pessimisme, naast de economische waarde oa via de bestedingen van bezoekers.  Gaat het over bezuinigen dan kunnen we de discussie ook wel relativeren, tal van begrotingsposten zijn te noemen waarin bedragen als voor Zwart totaal wegvallen.

Neem de voorbereidingskosten van een project als de Voorsterpoort, die jarenlang frank en vrij konden oplopen naar 6 miljoen, zonder resultaat, en straks omdat het vanwege fouten allemaal over moet naar het dubbele. Is dat uit te leggen aan alle honderden betrokkenen en duizenden sympathisanten van Zwart , bij bezuinigingen? Verder hebben wij onze eigen bezuinigingsplannen voor Zwolle al eerder aangegeven.

 Verdere verbetermogelijkheden

Binnen de evaluatie van ZwArt zien wij nog verbetermogelijkheden. Kwa breed en smal profiel sluiten wij aan bij wat er in het vorige raadsplein is gezegd. Kwaliteit, met veel breedte er om heen geprogrammeerd, in die richting kan de ontwikkeling verder gaan. En wij zien kansen voor het festival als een bron van creatieve impulsen, via het verder werken aan samenwerkingsverbanden zowel cultureel als met het bedrijfsleven.

 Een festival in opbouw, dat is algemeen bekend, moet wel minimaal 5 jaar de tijd hebben,  voor het definitief vast voet onder de grond heeft.

Samengevat:

vinden wij dat Zwart zich goed ontwikkeld en voldoet aan de eisen en verwachtingen die zijn gesteld, binnen het cultuurbeleid. Wij steunen het voorbestaan van het festival en dus het collegevoorstel om dat voor de komende vier jaar te doen, En vwerwachten dat her fstival zich nog veel verder kan ontwikkelen binnen de doelstellingen.