In het debat over de inrichting van de spoorzone heeft GroenLinks steeds de nadruk gelegd op de ontwikkeling van een duurzame stationsomgeving en dat vertaald in met name drie punten: 1. het Openbaar Vervoer voorop, 2. Ruim baan voor langzaam verkeer en 3. Ruimtelijke kwaliteit met veel groen en hergebruik van bestaande karakteristieke gebouwen. Gelukkig herkennen we deze uitgangspunten goed terug in het zogeheten startdocument voor de spoorzone, waarmee een stedebouwkundig bureau nu aan het werk gaat.

Tijdens het debat begin juli hebben we het college nog enkele wensen en suggesties gedaan waar het zijn voordeel mee kan doen bij de briefing van de stedebouwkundig ontwerpers.
Zo zijn we voor een duidelijke splitsing tussen een langzaamverkeerdomein  aan de Centrumzijde van het station en een Zuidzijde waar gemotoriseerd verkeer de ruimte krijgt. Voor het stationsplein aan de binnenstads¬kant denken we meer aan Apeldoorn dan aan Tilburg (zie foto's). Het 'oude' stationsplein wordt primair het domein van voetgangers en fietsers. Daar moet dan bijvoorbeeld ook een ruimte worden gereserveerd waar de fietstaxi's duidelijk in het zicht van de bezoekers van de stad staan. Zo stimuleren we mooi deze duurzame vorm van vervoer tussen stad en station.

Verder hebben we aandacht gevraagd voor een oplossing voor de studentenstroom van en naar de campus Windesheim en annex daaraan een secundaire looproute aan de westzijde van het station naar de binnenstad. Ook heeft GroenLinks gepleit voor herstel van de voetgangersbrug over het spoor ter hoogte van de Roopoort, herstel van een historisch element dus, waardoor ook een veel kortere looproute voor de studenten van Windesheim kan ontstaan. Bovendien zou de brug een verbinding leggen tussen het experiment van het Honours College via het OV-knooppunt met de Campus.

Tot slot hebben we gewezen op de belofte om de ruimtelijke kwaliteit van meet af aan te waarborgen door kunstenaars in te schakelen in het ontwerpproces, om een hoge belevingswaarde van de stationspleinen te garanderen. Grote projecten als de spoorzone worden door hun complexiteit veelal technisch en instrumenteel benaderd. Het toekomstige stationsplein moet als visitekaartje van de stad bij uitstek een gastvrije en menselijke uitstraling krijgen met een hoge belevingswaarde. Daarom houden wij het college aan de uitvoering van de raadsmotie om bij het ontwerp van de stationspleinen één of meer kunstenaars te betrekken.