Stadslandbouw is de productie van groente en fruit in moestuinen, parken en achtertuintjes in en rond de stad voor consumptie door bewoners. Via schriftelijke vragen heeft GroenLinks het college aangespoord om met stadslandbouw aan de slag te gaan.

Gemeente Zwolle

College van B&W

Betreft: Stadslandbouw in Zwolle (art 45 vragen)

Geacht college,

Sinds kort is het fenomeen ‘stadslandbouw’ in Nederland in opkomst. Stadslandbouw is de productie van groente en fruit in moestuinen, parken en achtertuintjes in en rond de stad voor consumptie door bewoners. Stadslandbouw kan bestaan uit bijvoorbeeld eetbaar groen in de stad, plukfruit in parken en bij scholen, tuinen aanleggen op braakliggende grond, stadsinwoners in contact brengen met boeren etc. Stadslandbouw is een manier om burgers in de stad dichter bij de oorsprong van hun voedsel te brengen. Maar ook is het een middel om de opwarming in steden door klimaatverandering te temperen. Het zorgt voor gezelligheid en sociale contacten. En het past ook in de ambitie van Zwolle om bewoners meer bij het groenonderhoud te betrekken, en in het beleid rond tijdelijk gebruik ontwikkellocaties, waar momenteel aan wordt gewerkt.

In verschillende gemeentes in Nederland staat het begrip stadslandbouw al stevig op de kaart. Een greep hieruit: in Almere wordt landbouw bedreven op gronden waar volgens de plannen uiteindelijk op gebouwd zal worden, in Culemborg is de stadsboerderij Caetshage aangelegd, in Eindhoven zijn drie stadspoorten aangebracht als verbinding tussen platteland en stad, in Meppel is veel aandacht voor beleefboerderijen ook in de aanleg van wijken, in Amsterdam vinden onder de paraplu van Farming the City veel initiatieven plaats. Kortom, stadslandbouw leeft in Nederland.

Helaas ontbreekt Zwolle nog in het rijtje van gemeentes die actief bezig zijn met stadslandbouw.

Wij hebben daarom de volgende vragen aan u:

1.      Hoe staat u tegenover stadslandbouw?

2.      Zijn bij u initiatieven in de stad bekend die zich richten op stadslandbouw, zoals de activiteiten van Transition Town Zwolle? Zo ja, in hoeverre ondersteunt u deze initiatieven?

3.      Bent u bereid om binnen uw organisatie na te denken over wat de rol van de gemeente kan zijn bij stadslandbouw, bijv. door samenwerking te zoeken, en het een concrete plaats te geven in het groenbeleid?

4.      Ziet u op korte termijn mogelijkheden om het begrip stadslandbouw in Zwolle vanuit de gemeente inhoud te geven? Bijvoorbeeld door het planten van plukfruit.

Wij zien met belangstelling uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Rana Berends en Michiel van Harten