Het college wil cultuureducatie voortaan op scholen laten plaatsvinden, en daarbij de gesubsidieerde muzieklessen van de Muzerie beeindigen. GroenLinks stemt hier tegen, zo bleek ook tijdens het debat op 25 februari: 'In de voorstellen voor cultuureducatie ziet GroenLinks deels goeie intenties. Maar wat GroenLinks betreft zijn de plannen, 1- Te snel en teveel marktgericht, 2- Te vaag 3- Te schraal voor de mensen die daadwerkelijk het culturele werk moeten gaan doen: de cultuurwerkers/ docenten'.

'1- Te snel en teveel marktgericht.

GroenLinks vindt dat Zwolle voor jong en oud een goed vrije tijdsaanbod cultuureducatie moet hebben. Qua aanbod te vergelijken met een stedelijke muziekschool. In de plannen nu is er een coördinatiepunt maar wordt het vrijetijdsonderwijs op zeer korte termijn volledig aan de markt over gelaten. Dat is niet realistisch en daarom zijn we hier tegen. We hebben diverse bezorgde signalen gehad, recent bijv ook Brief Betrokken ouders, kunstminnende burgers, betrokken ondernemers, brief van e Zangraad, enzovoorts. Echter de raadsmeerderheid bleek hier eerder al anders over te denken, daarom denken we nu  mee binnen de vastgestelde kaders over mogelijke verbeteringen.

In gesprekken en bij de informatieronde met betrokkenen eind januari bleek dat er nog weinig gecommuniceerd is  richting bijvoorbeeld Dubbelgreep, Muziekraad en andere particuliere aanbieders, terwijl logischerwijs betrokkenheid zou moeten zijn bij de plannen.  We zijn verder onder de indruk van het moedige initiatief Stedelijke Muziekschool van docenten die ontslagen worden, en van wie nu op korte termijn een grote omslag gevraagd wordt.  We pleiten voor begeleiding en waar nodig ondersteuning hierbij.

Binnen de Muzerie is nu  veel verwarring, bijvoorbeeld ook bij de beeldhouwgroep, die nog geen idee heeft hoe verder.  Er  is nog veel werk te verzetten in communicatie en meedenken.

We vinden het belangrijk dat het Vrije Tijds aanbod in Zwolle goed in beeld wordt gebracht, en dat de leerlingen van de huidige Muzerie, het zijn er zeker  1500!, zekerheid,geboden wordt voor passend vervolgonderwijs. Niet in achterkamertjes.  We verwijzen naar onze motie.

Er moet ten behoeve van de doorverwijzing vanuit de scholen een goed afgestemd totaalplaatje komen met bijvoorbeeld Dubbelgreep, Yamaha Muziekschool, het initiatief Stedelijke Muziekschool, en de andere zelfstandige aanbieders.

Ook vinden we het belangrijk dat minder gangbare kunsten, bijvoorbeeld bijzondere instrumenten of beeldende werkvormen in het aanbod dienen te blijven, ook als dit in de markt moeilijk ligt. Of kwa beschikbare lesruimte problemen oproept.

 Een voorbeeld is ook de brede kennismakingslessen, dat kan alleen bij voldoende beschikbare instrumenten en dus opslagruimte.

Problemen die moeten worden opgelost, via actief meedenken. Waar nodig met extra ondersteuning. 

2- Te vaag             GroenLinks vindt het goed dat de focus van gesubsidieerd cultuuronderwijs meer op de scholen komt te liggen, zo bereik je tenslotte de meeste kinderen. We hebben via de Muzerie al enkele veelbelovende voorbeelden kunnen inzien.

Tot nu toe is echter niet duidelijk hoeveel en wat er nu precies op de scholen gaat gebeuren.

Het programma wordt in samenspraak toegespitst per school, maar de  gemeente staat hierbij ogenschijnlijk op afstand. Het kan zijn dat scholen niet meewerken of slechts beperkt iets willen doen.

GroenLinks is echter van mening dat de gemeente als subsidiegever goede kaders dient mee te geven, dat er op ingezet moet worden dat alle scholen meedoen, en een programma van gewenste breedte en kwaliteit in de lessen opnemen. Een speciale uitdaging lijkt ons ook te liggen bij het VMBO.

Een  brede kennismaking van de kinderen moet voorop moet staan:  in ieder geval horen daarbij  muziek maken, beeldende kunst, dramatische expressie zelf beoefenen, en goede doorverwijzingsmogelijheden en begeleiding voor allekinderen die er iets verder mee willen.

GroenLinks wil de plannen concreter zien:  wat gebeurt er op de scholen , wat willen we met de wijken en met de amateurkunst, en hoe volgen we dat de kinderen ook buitenschooltijd met cultuur aan de slag gaan, bijvoorbeeld door een instrument te gaan bespelen.

Vandaar onze motie.

3- Te schraal voor de cultuurwerkers/docenten

De plannen met de Muzerie valt op: zekerheid voor de bureaufuncties . maar betaling als ZZPer met lagere vergoedingen voor de mensen die daadwerkelijk de cultuureducatie moeten verzorgen.

Het is redelijk extra aandacht te geven aan de ontslagen docenten van de Muzerie, het is niet eenvoudig zo snel de omslag te maken naar ZZP. 

We betwijfelen of hier een goede balans is . Juist de cultuurwerkers zijn belangrijk, het creatieve werk dient voldoende aandacht te krijgen ook in de beloningsstructuur (minder nadruk ondersteunende bureaufuncties) . Alleen al vanwege het risico van  voortdurende wisselingen , dit lijkt ons funest voor de ambities rond het cultuuronderwijs.

We hebben daarnaast nog vraagtekens bij het realisme van het kostenverhaal rond de ontslagen, zie ook de brief van de jurist van de Vakbond voor musici en acteurs: vraagtekens rechtmatigheid, en kostenberekening ontslagen (87 werknemers) (frictiekosten €50.000 per ontslagen FTE)

Hoe verder?GroenLinks wil meer duidelijkheid en zekerheden, alvorens er onomkeerbare stappen worden

gezet'.