Voortschrijdend inzicht heeft ertoe geleid dat het college van B&W liever geen fietsenkelder meer wil op de zogenoemde Bankenlocatie aan de Melkmarkt. De fietser parkeert namelijk liever op het maaiveld. Er wordt wel ingezet op andere hoogwaardige fietsparkeermogelijkheden en uiteraard vindt GroenLinks dat een hele goede zaak. Die fietsenkelder hoefde van GroenLinks ook niet zo nodig. Dat heeft een bijzondere reden, want voor deze parkeerplaats was het noodzakelijk om een drietal cultuurhistorisch belangwekkende panden te slopen. Hier is GroenLinks zeer op tegen. Nu het college van B&W van plan is om met de projectontwikkelaar DLH Vastgoed in overleg te gaan over de fietsenkelder, zou GroenLinks graag zien dat hiermee tevens het gesprek wordt geopend om de waardevolle panden voor de stad te behouden. Hierover hebben wij schriftelijke vragen gesteld.

Geacht College,

 

In uw persbericht “Zwolle blijft inzetten op hoogwaardig fietsparkeren” van 4 februari jl. lezen wij uw conclusie dat er aan een fietsenstalling onder de zogenoemde bankenlocatie (Melkmarkt) geen behoefte meer is. Uit de Stentor begrijpen we dat de wethouder in overleg met de eigenaar DLH vastgoed wil onderzoeken of het onder de afspraken uit kan.

 

Op de zogenoemde Bankenlocatie bevinden zich een drietal panden die van cultuurhistorisch belang zijn: “Het Bankgebouw van Straaten,” gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en twee middeleeuwse panden die nu bekend staan als de “Tijlpanden,” maar in vroeger tijden “De Drie Kaarsen” en “De Goudsbloem” genoemd werden.

 

Er is een pittige strijd gevoerd om deze panden een monumentale status te geven. Daar kwamen ze ook voor in aanmerking. Het Oversticht heeft hierover op 21 november 2006 positief geadviseerd. De plannen voor de ontwikkelingen rond deze locatie waren toen echter al door de gemeenteraad goedgekeurd. De fietsenstalling in dit plan was er de reden voor dat de middeleeuwse panden koste wat het kost gesloopt dienden te worden. Daarnaast moest het voormalige bankgebouw sneuvelen vanwege een passage tussen de Luttekestraat en de Melkmarkt. GroenLinks was en is hier zeer op tegen.

 

Vragen


- In het debat destijds over de monumentale status van de genoemde panden, was de “betrouwbaarheid van bestuur,” naast de ingetekende fietsenkelder, een zwaar argument om te besluiten dat de panden geen monumentale status zouden krijgen en gesloopt konden worden. Hoe beoordeelt u het besluit rondom de fietsenkelder in deze context van “betrouwbaar bestuur?”

- Is deze wending in het dossier Bankenlocatie aanleiding om het besluit te herzien en de panden alsnog een monumentale status toe te kennen? Zo nee, waarom niet?

- Bent u bereid om ook met DLH Vastgoed in gesprek te gaan over het behouden en inpassen van de drie panden nu deze vanwege de fietsenstalling niet meer gesloopt hoeven te worden?

- Op 25 maart 2013 heeft u een brief van Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle beantwoord. U stelt hierin ondermeer dat u nog altijd veel vertrouwen heeft in de plannen van DHL Vastgoed en geen reden ziet om in gesprek te gaan met de projectontwikkelaar. Er is sinds dit antwoord bijna een jaar verstreken. Verwacht u op korte termijn nieuwe ontwikkelingen? Zo ja wanneer? Zo nee, wordt het niet tijd om de huidige plannen grondig te herzien en uit te zien naar een betere (tijdelijke) invulling in plaats van leegstand?

 

Namens de fractie van GroenLinks,

 

Rana Berends