Zwolle koerst aan op een voorzichtig gentechbeleid. Dit bleek tijdens het raadsdebat hierover op 20 april. Het burgerinitiatief de Zwolse Mars tegen Monsanto en een aangenomen motie van GroenLinks vormden de aanleiding voor dit debat.  Diverse fracties deelden, met wat verschillende accenten, de zorgen, en gaan nu samen met GroenLinks aan de slag om een voorstel uit te werken hoe de gemeente heel voorzichtig met gentechnologie kan omgaan.  

De inbreng van GroenLinks in dit debat: 

Hebben we Gentech nodig voor een duurzame voedsel productie? GroenLinks zegt NEE, met een kleine tenzij...

Allereerst dank aan het burgerinitiatief Zwolse Mars tegen Monsanto dat een mooie impuls heeft gegeven waardoor dit onderwerp vanavond op de agenda staat. Mooi in de lijn van de gemeente om meer en meer ruimte te geven aan initiatieven van inwoners zijn we vanavond in gesprek.

Een van de grootste bezwaren tegen genetische manipulatie is dat de effecten op de lange termijn niet bekend zijn. Door gebrek aan langlopende experimenten en monitoring is het niet uit te sluiten dat de gewassen ongezond of zelfs gevaarlijk zijn.

En de eerste gezaghebbende  langetermijn medische onderzoeken die de laatste jaren verschenen, wijzen op grote nadelige effecten op de gezondheid van dieren, die bijvoorbeeld gevoed werden met gemanipuleerde mais. (Het is fijn een medicus in de fractie te hebben die in de wirwar van onderzoeken die van gezaghebbende instituten wat kan uitfilteren).  Verder neemt de genetische diversiteit door de wijze van productie sterk af, waardoor de plantensoorten steeds vatbaarder worden voor ziekten. We grijpen  diep in ,zonder dat we de gevolgen kunnen overzien, in organische structuren die zich in vele 1000-en jaren geleidelijk hebben ontwikkeld. 

En dan zijn er internationaal agrarische gemeenschappen, met kleinschalige landbouw, die door patentering door multinationale monoplisten een onmogelijke concurrentie moeten aangaan met grotere bedrijven. Dit leidt her en der  tot grote armoede en uitzichtsloosheid.

Een ander groot bezwaar tegen genetisch gemanipuleerde zaden is dat ze niet in te dammen zijn. Planten die genetisch gemanipuleerd zijn verspreiden hun zaden net als andere planten. Daarbij kunnen ze kruisen met niet gemanipuleerde planten, zowel landbouwgewassen als wilde planten. Als deze zo vermengen met genetische gemanipuleerde planten, kunnen de eigenschappen van de wilde planten volledig verloren gaan. Hierdoor is het onmogelijk om de gemanipuleerde gewassen in te dammen, en is het dus ook niet mogelijk om de gewassen weer uit te roeien, als er negatieve effecten optreden. De gemanipuleerde gewassen kunnen daarbij de ‘natuurlijke’ gewassen wegconcurreren, wat de biologische diversiteit weer niet ten goede komt.  En ook andere nabije agrariers kunnen hier ongevraagd problemen mee krijgen. Bijvoorbeeld ook omdat allerlei ongewenste schimmels en ziekten resistent blijken te raken...

En zo komen we aan de link met Zwolle, waar we inzetten op een gezonde stad.  Met biodiversiteit , een  verfijnde keten waarin planten en dieren , van klein naar groot  in uiterst complexe  samenhang, en uiteindelijk daardoor de mens, goed tot hun recht komen. We promoten streekeigen producten, waaronder stadslandbouw, en komen bijvoorbeeld op voor bijen , vlinders en bedreigde stadsvogels. Een stad  die zich zo wil profileren dient naar de mening van GroenLinks uiterst terughoudend te zijn met het toestaan van gentech op het eigen grondgebied. Bij twijfel...niet doen. En ook hier speelt de kwestie in hoeverre gepatenteerde zaden de eigen streekgerichte landbouw en teelt van lokale gewassen in de weg staan...

En verder speelt de discussie over het TTIP, Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag , dat nauw met dit thema verweven is. Ook Zwolle kan hier een kritisch standpunt over kenbaar maken.

Samengevat wil GroenLinks

-Binnen de mogelijkheden van de gemeente een gentechvrij groenbeleid: NEE, tenzij. 

-Afwijkingen worden apart  beoordeeld door college, na raadpleging van deskundigen/het informeren van de gemeenteraad vooraf. Bij twijfel niet doen.

-Het burgerinitiatief betrekken bij verdere uitwerking hoe dit gentechbeleid verder kan worden uitgewerkt en uitgedragen.

- Dit als aangegeven in de motie ook agenderen in de Regio Zwolle.

-Een signaal afgeven naar DenHaag en Provincie Overijssel hoe Zwolle positie inneemt rond gentech en TTIP.

Dank aan NMO,en de diverse stakeholders, die een aantal zaken rond gentech  op een overzichtelijke wijze op een rijtje hebben gezet. Eerste winst is dat inzichtelijk is dat niet naar Europa en de Haagse politiek verwezen wordt, maar ook  lokaal debat mogelijk is over keuzen die hier in Zwolle gemaakt kunnen worden.

Afrondend

Zwolle neemt al decennia lang een voortrekkersrol in het groenbeleid, groene vingers, gifvrij groenonderhoud, met bijvoorbeeld als een van de eersten een verbod op Round Up . Daarom is het logisch nu ook een vooruitstrevende  stap te zetten. Een stap die aansluit bij een groen profiel, de wens een gezonde stad te zijn, en serieus te luisteren naar burgerinitiatieven...