GroenLinks neemt de maatschappelijke betrokkenheid van Zwollenaren serieus. Wij pleiten daarom ook voor méér democratie op alle fronten. In het verlengde van betrokkenheid ligt in onze ogen: solidariteit. We doen een beroep op Zwollenaren die het financieel beter hebben, om de zorg en ondersteuning van mensen die dat nodig hebben overeind te houden of te verbeteren. Dat staat haaks op het voornemen van B&W om te bezuinigen op het sociaal beleid.

"Meer democratie, meer betrokkenheid, meer solidariteit" is de titel van de algemene politieke beschouwing die fractievoorzitter Patrick Rijke namens de fractie van GroenLinks uitsprak in het debat over de Perspectiefnota, de Zwolse meerjarenbegroting.

Meer democratie

We roepen de gemeenteraad op om vormen te vinden waarmee we mensen kunnen bereiken die niet vanzelfsprekend hun weg weten te vinden, niet in de traditionele democratie en ook niet in de doe-democratie van initiatiefrijke mede-inwoners. Ook willen we met de andere partijen verkennen wat de mogelijkheden zijn om de inwoners van Zwolle meer beslissingsbevoegdheid te geven op de woningcorporaties, zorginstellingen en schoolbesturen in de stad. Want zulke maatschappelijke instellingen zijn heel belangrijk voor mensen, ook als ze er niet werken, huren, zorg krijgen of onderwijs volgen.

Meer betrokkenheid

Verder willen we geen geen “zoek het zelf maar uit”-samenleving. Dat is een actueel risico nu er bij alle wijkdialogen en open agenda's tegelijkertijd grote bezuini­gingen worden doorgevoerd, bijv. op het groen­onderhoud of in de openbare ruimte. Of het nu gaat om meer democratie of meer participatie, op allerlei terreinen kan de stad in onze ogen echt niet zonder een actief stadsbestuur. Voor GroenLinks  is een actieve rol voor de gemeente zeker vanzelfsprekend om te zorgen voor een klimaat- en toekomst­bestendig­e stad. Wij vinden dat de gemeente een coördinerende rol moet vervullen om te waarborgen dat alle kinderen worden gevormd met het oog op een groene en duurzame toekomst. Wij vragen naar aanleiding van onze gespreksavond over dit thema samen met vier andere partijen om extra inspanningen van het college op het gebied van natuuronderwijs en milieu-educatie.

Meer solidariteit

In het verlengde van betrokkenheid ligt in de visie van GroenLinks: solidariteit. We durven juist vanwege de hoge betrokkenheid in het volste vertrouwen een beroep te doen op Zwollenaren die het financieel beter hebben, om de zorg en ondersteuning van mensen die dat nodig hebben overeind te houden of te verbeteren. En dan gaat het om méér dan alleen om bezuinigingen te voorkomen. GroenLinks wil het veelgeroemde principe van 'loslaten in vertrouwen' ook toepassen op mensen in de bijstand. Net als in een aantal andere gemeenten willen we graag eens kijken wat de effecten zijn van een positieve benadering van mensen in plaats van de doorgeslagen drang- en dwangcultuur.

Laat mensen die al lang van het barre minimum moeten rondkomen hun uitkering inderdaad eens aanvullen. Of dit op den duur uitmondt in een echt basisinkomen – de tijd zal het leren! Voor de korte termijn is het vooral van belang dat de bijstand weer wordt wat het moet zijn: geen tegen-stand maar bij-stand. 

Daarnaast pleiten we voor het verhogen van de inkomensgrens voor de zogeheten 'armoederegelingen' (die grens is nu 110% van het sociaal minimum). Daar is maar een zeer geringe verhoging van de onroerend zaakbealsting voor nodig. Wij achter de Zwollenaar er solidair genoeg voor.

Bezuinigingen

Vanuit ons perspectief van betrokkenheid en solidariteit beoordeelt GroenLinks ook de voorstellen voor de bezuinigingen. Dat oordeel valt voorlopig negatief uit. Wij hebben namelijk grote moeite met het zwaartepunt van de bezuinigingen: 7 van de 11 miljoen drukken op het sociaal domein. En was nou maar duidelijk wat er precies gaat gebeuren! GroenLinks wil de maatschappelijke effecten van de voorgestelde bezuinigingen zoals ze er nu uitzien niet voor onze rekening nemen.

De volledige tekst van het betoog vind je hieronder.