Volgens eigen zeggen koopt de gemeente Zwolle groene stroom in. Uit een artikel van maandag 21 december in onder meer De Stentor blijkt dit niet te kloppen. De gemeente koopt grijze stroom en krijgt daar certificaten bij, van wel duurzaam opgewekte stroom, elders in Europa. De fractie van GroenLinks vraagt het college nu om opheldering en om actie: zo snel als dat mogelijk is zou de gemeente op duurzaam opgewekte stroom moeten overstappen.

Voor raadslid Remko de Paus is het onbegrijpelijk dat gemeenten nog steeds grijze stroom inkopen: “Na de klimaattop in Parijs is er brede consensus ontstaan: de kolencentrales in Nederland moeten zo snel mogelijk dicht. Als gemeenten dan toch deze grijze stroom inkopen, gecombineerd met ‘aflaten’, is dat een slecht signaal. Zwolle is zonnepanelenhoofdstad van Nederland, maar de gemeente koopt zelf blijkbaar liever kolenstroom in. Saillant detail daarbij is dat er door de certificaten geen duurzame elektriciteitscentrale bij komt in Europa.”

GroenLinks vraagt het college vandaag of de berichtgeving klopt en hoe zo snel mogelijk kan worden overgestapt op echt groene stroom. De Paus “Er is geen tijd te verliezen in de omschakeling naar duurzaam opgewekte stroom. Overheden moeten voorop lopen en zich niet langer verschuilen achter schimmige constructies. De inwoners van Zwolle spannen zich al flink in, laat de gemeente hen zo snel mogelijk het goede voorbeeld geven. Met 100% groene stroom hoeft het hopelijk nooit zover te komen dat we spreken van ‘ Zwolle aan zee’.”

De schriftelijke vragen tref je hieronder aan.

De reactie op de vragen was teleurstellend. Daarom diende Remko de Paus samen met ChristenUnie raadslid Michiel van Willigen een motie in om de weg naar echte groene stroom te bekorten. Deze werd met algemene stemmen aangenomen.