Alle Zwolse kinderen de kans geven hun talenten te ontdekken, alle Zwolse kinderen helpen zich persoonlijk te ontwikkelen, alle Zwolse kinderen opleiden tot zelfbewuste en nieuwsgierige volwassenen en verantwoordelijke, maatschappelijk betrokken burgers: dat is een fantastische opgave. Het kan haast niet anders dan dat de hele stad daar de schouders onder zet. Het is dan ook mooi dat het stadsbestuur drie series beloftes vastlegt:
• met Kindcentra en integratie van het funderend onderwijs van kinderen tot 14 jaar om te voorkomen dat kinderen achterstanden oplopen en te zorgen dat alle kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen
• met een duidelijke maatschappelijke inbedding van het onderwijs, dat in de lessen en in de gebouwen werkt aan een stad die ook voor de volgende generaties leefbaar blijft
• en met een ambitie om de onderwijsstad te zijn die jonge mensen voorbereidt op het wereldburgerschap, niet alleen voor de arbeidsmarkt.
Dat zijn mooie beloften, waar GroenLinks stuk voor stuk achter staat.
Zulke beloften zijn echter makkelijker op papier gezet dan in de praktijk waargemaakt. Dan helpt het dat alle partijen samenwerken om de plannen uit te voeren. Maar dan moet de gemeente ook haar aandeel leveren. Op drie punten heeft het gemeentebestuur een eigen verantwoordelijkheid:
• Passend onderwijs en voldoende ondersteuning in de klas
• Onderwijsgebouwen die gezond en geschikt zijn
• En aanbod voor natuureducatie.
Een korte toelichting op elk van deze drie.
Passend onderwijs en voldoende ondersteuning
Voor passend onderwijs is een aparte strategie in aantocht. De signalen die we vorige week tijdens het rondetafelgesprek kregen over de nog gebrekkige samenhang met de jeugdhulp, wachtlijsten voor specialistische hulp en het tekort aan ondersteuning in de klas zijn niet mis te verstaan.
Wetend dat er binnen het sociaal domein op sommige deelbudgetten vorig jaar veel geld overbleef, vinden we het niet meer dan logisch dat extra geld voor deze knelpunten wordt ingezet.
En wetend dat er nog altijd veel mensen zonder betaald werk zijn, vinden we het logisch dat wordt gekeken of die niet voor extra handen in en om de schoollokalen kunnen zorgen.
Onderwijsgebouwen die gezond en geschikt zijn
Overvolle klassen, lokalen waar het 's zomers te warm en te broeierig is om les te geven, in herfst en winter vol hoestende en proestende kinderen, broeinesten van bacillen en bacteriën; leerkrachten hebben geen ruimte om alle kinderen individueel aandacht te geven, geen plekken om gesprekken te voeren met ouders, soms is er niet eens plek om na school met collega's te overleggen... In zulke school-gebouwen zijn kindcentra onuitvoerbaar. In zulke schoolgebouwen is gepersonaliseerd leren een utopie.
GroenLinks wil dat we inzetten op gezonde scholen en schone klassen, met gevarieerde werkruimten die geschikt zijn voor de onderwijsvormen van de 21ste eeuw, waar kinderen en leerkrachten schone lucht inademen en waar leerlingen comfortabel kunnen werken aan hun toekomst.
Uiteraard met groene schoolpleinen, waar kinderen lekker kunnen buitenspelen.
En scholen die draaien op schone energie, die goed geïsoleerd zijn en die als het ware het lesmateriaal zelf vormen waarmee kinderen duurzame idealen leren koesteren.
Dat kost wel een paar centen. Dus moeten we politieke keuzes maken, Geven we geld uit aan luxe stationskappen of aan schone scholen? Steken we geld in stenen of in kinderen? Komt het geld ten goede aan het trekken van toeristen uit het buitenland of aan Zwolse kinderen die het moeilijk hebben?
GroenLinks vraagt de wethouder onderwijs (Jan Brink) om bij de wethouder financiën (Jan Brink) te bedingen dat een flinke hap uit de miljoenen die van vorig jaar op de plan liggen worden geïnvesteerd in goede schoolgebouwen.
Natuureducatie
Op de laatste, maar bepaald niet de minste plaats wil GroenLinks dat Zwolse kinderen en jongeren van jongs af aan de waarde van een groene leefomgeving kunnen ervaren. Groen brengt je tot rust, groen zorgt voor verkoeling in de hitte, groen zorgt voor een beheerste waterafvoer. Op de eerste plaats gunnen wij alle Zwolse kinderen een grondige kennismaking met de natuur, niet alleen op school maar ook op de Nooterhof en in Park Eekhout, langs de oevers van de Vecht, het Zwartewater en de IJssel, op landgoed Helmhorst of Boschwijk… Bovendien: ‘jong geleerd is oud gedaan’ – we willen toch graag dat de burgers van de toekomst meer het groen in de stad zelf onderhouden, geen tegels maar groen in de tuin hebben en in hun gedrag bijdragen aan een klimaatbestendige stad? Wij blijven dus van mening dat de gemeente een veel actievere rol hoort te spelen bij het aanbieden van natuureducatie.