"Heel wat werk van maatschappelijke waarde is de afgelopen jaren wegbezuinigd. Het gaat vaak om eenvoudige, soms maar 'kleine' werkzaamheden. Maar ze hebben een enorme betekenis voor de mensen die het werk verrichten en zijn van onschatbare waarde voor de samenleving," aldus fractievoorzitter Patrick Rijke. GroenLinks wil daarom echte banen maken van zulke zinvolle activiteiten en zo heel veel Zwollenaren die nu langs de kant staan perspectief op werk en waardering geven.
De partij denkt aan werk als
- toezichthouders in de stadsbussen, die in de spits alles in goede banen leiden en in de rustige tijden ouderen kunnen helpen met in- en uitstappen
- hulpconciërges en klassenassistenten die in onze basisscholen de werkdruk van de leerkrachten verlichten
- huismeesters die de hele dag aanspreekbaar zijn in sociale huurflats: daar leven veel mensen samen die weinig geld en vaak weinig om handen hebben, maar die wel veel zorgen en vaak veel gezondheidsproblemen hebben; zij kunnen wel wat extra hulp, aandacht en toezicht gebruiken.
GroenLinks denkt verder aan natuurliefhebbers die natuur- & milieulessen verzorgen in het vele groen in en om de stad, en aan fietscoaches die mensen in de binnenstad en in wijkwinkelcentra wijzen op plekken waar ze fietsen het beste kunnen stallen en mensen aanspreken op foutief geparkeerde fietsen.
Maar het kan ook gaan om werkzaamheden als gids om toeristen in de stad te ontvangen en wegwijs te maken. Of om begeleiders van sportactiviteiten in de open lucht. Er zijn vele voorbeelden te bedenken.
Vergeleken met een uitkering zijn dit soort banen met minimumloon of iets daarboven relatief goedkoop. Want we besparen op uitkeringen, en daar krijgen we dan extra ogen en oren en werkende handen in de stad voor terug. En mensen die weer werk hebben en zich gewaardeerd weten.
GroenLinks denkt met inzet van het geld dat de gemeente de komende jaren ter beschikking heeft over enkele jaren zo'n 250 mensen op deze manier aan zinvol werk in de samenleving te helpen. De partij denkt daarbij aan voorbeelden als de Haagse STiP banen (Sociaal Traject in Perspectief) of aan een soort "banenbonnen" voor clubs, organisaties en bedrijven (naar het voorbeeld van de dienstencheques voor particulieren).