Het onderwijs in Zwolle wordt door alle betrokkenen als passend ervaren in 2020.
Subprogrammapunten
a. Samen met het onderwijs biedt de gemeente (via de verschillende jeugdzorgaanbieders) passende opvoed- en opgroeiondersteuning aan zorgleerlingen, gezinnen en docenten.
b. Iedere jongere zit op school of volgt een leerwerktraject: geen enkele leerplichtige jongere zit thuis. Door de invoering van het 'passend onderwijs' vraagt dit extra aandacht. Bij problemen wordt met de jongere bekeken wat de oorzaak is.
c. Allochtone kinderen hebben onze bijzondere aandacht: zij krijgen evenveel kansen als autochtone kinderen in Zwolle. Samen met migrantenorganisaties zoeken we naar mogelijkheden voor optimale ondersteuning. Bijvoorbeeld via het inschakelen van rolmodellen (zoals leerkrachten van allochtone afkomst) uit de gemeenschappen, het meer betrekken van ouders (vaders én moeders) bij de schoolcarrière van hun kind en/of het instellen van intermediairs tussen school en ouders.
d. De school is een afspiegeling van de Zwolse samenleving, niet per se van de wijk alleen. De gemeente zet zich actief in om cultureel-etnische segregatie tegen te gaan, deze lijkt her en der nu juist door te zetten.
e. De gemeente maakt met de Onderwijsinspectie afspraken dat bij de kwaliteitsbezoeken van de Inspectie nadruk gelegd wordt op sociaal emotionele aspecten: scholen horen bijvoorbeeld voorlichting te geven over seksuele diversiteit, pesten, mensenrechten, racisme, discriminatie en victim shaming en daarbij wordt het groeiende belang van sociale media betrokken.
f. Pesten wordt niet getolereerd. Alle scholen in Zwolle gaan pesten actief en consequent bestrijden. Zowel in basis- als voortgezet onderwijs krijgt vredeseducatie een plek in de vakken die zich daartoe lenen (zoals maatschappijleer, aardrijkskunde en geschiedenis).