In de omgevingsvisie die de gemeente maakt, als gevolg van nieuwe wetgeving, staat de gezondheid van onze inwoners centraal.
Subprogrammapunten
a. Bij alle ingrepen in de openbare ruimte toetsen we allereerst de gevolgen voor de gezondheid: is er voldoende groen (ook om in te verblijven), is de afwikkeling van het verkeer zo dat langzaam verkeer gestimuleerd wordt en veilig kan, is de omgeving/ wijk uitnodigend om naar buiten te gaan, zijn er voldoende mogelijkheden om veilig (sportief) te bewegen (voor kinderen, volwassenen én ouderen, ook als zij een beperking hebben)?
b. De groene gebieden rond het Zwartewater - Dijklanden en Stadsbroek -, de IJssel en de Vecht – 'Vechtpoort' –blijven groen: stadslandbouw kan wel, woningen niet!
c. Nieuwe kantoren komen er alleen nog in de Spoorzone: daar zijn de werkplekken uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.
d. We gaan voor behoud, versterking en uitbreiding van groen en de groenstructuur, de groene vingers van Zwolle. Dit sluit aan op en is verbonden met de omringende natuurgebieden: IJssel, Zwarte Water en Vecht, Sallandse landgoederenzone, Nationaal Landschap IJsseldelta.
e. We willen dat de gemeente met een leegstandsverordening de leegstand in kantoren aanpakt. Er is geen behoefte aan meer kantoorruimte, terwijl veel mensen wel zitten te springen om woonruimte.
f. We ondersteunen een grondbeleid dat maatschappelijke waarde in plaats van geld voorop stelt. Sociale, groene en creatieve initiatieven vragen we niet altijd om een geldelijke bijdrage voor het gebruik van gemeentegrond: ze 'betalen' de stad op een veel mooiere manier terug.