Het terugdringen van het restafval heeft hoge prioriteit, maar ook het beter scheiden van grondstoffen krijgt een stevige impuls. In Zwolle start uiterlijk in 2020 een systeem waarin inwoners die minder restafval hebben dan de dan geldende norm, beloond worden. Inwoners die meer restafval produceren dan de norm, moeten hiervoor extra betalen.
Subprogrammapunten
a. Per stadsdeel komen minimaal 1 maar bij voorkeur 2 vaste brengstations voor hard plastic, kca, puin, hout, kringloopspullen, karton (de laatste grondstof vanwege de hoge toename van het gebruik door internetbestellingen).
b. Nieuwe inwoners van de stad en inwoners die 18 worden, krijgen een informatiepakket met alle mogelijkheden voor het scheiden en hergebruiken van grondstoffen in Zwolle. Dit geldt ook voor inwoners die na hun 18e jaar hun identiteitsbewijs verlengen.
c. Met het bedrijfsleven gaan we actief in gesprek om concrete afspraken te maken over de reductie van afval: minder verpakkingen, eenvoudige inzameling van materialen die men kan hergebruiken (bijvoorbeeld standaard meegeleverd gereedschap voor zelf te monteren kasten) en het gebruiken van goed te recyclen plastic (wanneer noodzakelijk).
d. In Zwolle proberen we ‘goed’ plastic vooraf van ‘slecht’ plastic te scheiden. Dit kan door inzamelingspunten in of bij supermarkten en het gebruiken van de plastic heroes-bakken in wijken met omgekeerde inzameling.
e. Kringloopwinkels en weggeefwinkels maken wij beter bekend in de stad. Jaarlijks organiseren wij een ‘festival van de kringloop’.
f. Het gescheiden inzamelen van luiers levert grote winst op bij de vermindering van het restafval. Zodra de techniek het toelaat zal in de hele stad de inzameling opnieuw starten. Er komt een beloningssysteem voor iedereen die luiers komt brengen voor recycling.
g. Al in 2019 starten wij met experimenten voor slimme inzameling van GFT en plastic bij hoogbouw. Daarbij betrekken wij de bewoners van hoogbouw.