De gemeente geeft het dierenwelzijnsbeleid een extra impuls.

Subprogrammapunten

a. Er is aandacht voor dieren die in het wild leven. Zo wordt het broedseizoen strikt nageleefd en worden inperkingen in de leefomgeving van vogels gecompenseerd. Dat geldt ook voor (ver)bouwactiviteiten.

b. Het leefgebied van de otter staat onder druk. Wij gaan actief in gesprek met alle weg- en waterbeheerders om de mogelijkheden voor de otter om veilig over te steken te vergroten. Waar mogelijk stellen wij eisen bij de aanleg van nieuwe wegen of bij onderhoud aan bestaande wegen.

c. We zijn tegen het gebruik van dieren voor vermaak. Dit geldt zeker voor wilde dieren die door gevangenschap hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen, bijvoorbeeld op roofvogelshows of in het circus.

d. Diverse instellingen en organisaties die zich bezighouden met vervoer, opvang en welzijn van dieren, werken uitstekend samen.

e. Er komt meer natuuronderwijs voor kinderen, niet alleen op school, maar bijvoorbeeld ook op De Nooterhof en in de wijkboerderijen. In het kader van de natuur- en milieueducatie aan schoolkinderen in Zwolle krijgt ook dierenwelzijn aandacht.

f. Zwolle wordt koploper voor bovenwettelijke maatregelen voor beschermde diersoorten als huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Gemeente biedt met actieve natuureducatie de vele mogelijkheden aan voor natuurbevordering in en bij bestaande huizen.