Zwolle is in 2040 energieneutraal. Van de totale energiebehoefte wordt minimaal 50 procent op eigen grondgebied opgewekt.
Subprogrammapunten
a. In de eerste honderd dagen stelt het College van Burgemeester en Wethouders een plan vast voor de energietransitie. Deze wordt vastgelegd in de vorm van een lokale klimaatwet. Dit is geen vrijblijvende opgave. Er komt een jaarlijks debat over de bereikte resultaten en de opgaven voor de komende jaren. Ook het energieverbruik in het verkeer vormt onderdeel van de transitie. De doelstellingen worden vertaald naar opgaven per jaar. Deze opgaven worden verder vertaald in concrete acties, de acties worden geprioriteerd (voorbeeld: warmtevisie gemeente Leiden).
b. Windenergie is voor de komende decennia onmisbaar. Op basis van de huidige kennis zijn minimaal 25 turbines nodig.
c. In Zwolle lopen we qua aantal zonnepanelen voorop, maar er is op dit vlak nog veel meer te bereiken. Vanaf 2020 heeft elke nieuwbouwwoning en nieuw kantoor zonnepanelen en in 2022 liggen er 100 procent meer panelen op bestaande daken dan op 31 december 2017.
d. Vanaf 2019 is elke nieuwbouwwoning gasloos. Wij stimuleren de aanschaf van zonneboilers voor particulieren en maken met de corporaties prestatieafspraken voor de vervanging van alle gasgestookte CV-ketels, uiterlijk in 2035.
e. Nieuwe technieken onderzoeken we op hun haalbaarheid en toepasbaarheid. Biomassa is hooguit een tijdelijk bruikbare techniek.
f. Besparing vormt een belangrijk element in het behalen van de doelstellingen. We brengen in kaart waar energieverlies het grootst is en zetten vervolgens alles op alles om dit verlies te minimaliseren. Dat kan via convenanten met ondernemers en prestatieafspraken met corporaties. Als dat nodig is zullen we ook via regelgeving energiebesparing afdwingen.
g. Niet iedereen weet wat de mogelijkheden zijn om zelf energie te besparen of te verduurzamen. We gaan actief voorlichting geven over de mogelijkheden, via het in 2019 op te richten duurzaamheids- en natuurcentrum Zwolle (zie ook Slimme stad, punt 6b).
h. De gemeente sluit in 2018 een pact met grootverbruikers van energie, zoals Scania, Isala Klinieken en woningcorporaties. Dit naar het voorbeeld van de gemeente Groningen. In dit pact tonen de grootverbruikers welke acties zij in welk jaar inzetten en welk aandeel dit heeft in de energietransitie.
i. De gemeente geeft het goede voorbeeld. De plannen om als gemeente de energie zelf op te wekken krijgen een impuls. Uiterlijk in 2030 wekt Zwolle alle stroom die de gemeente gebruikt, zelf op.
j. De gemeente gaat in gesprek met inwoners over de energietransitie. Wat zijn ideeën, wat zijn zorgen, wat zijn kansen? Dit gesprek vindt continu plaats, in alle stadia van besluitvorming, met voor in principe iedere inwoner passende werkvormen. Hetzelfde uitgangspunt geldt voor ondernemers, klein en groot.