Langzaam verkeer en openbaar vervoer krijgt in Zwolle voorrang boven het autoverkeer.

Subprogrammapunten

a. Slimme sensoren voor stoplichten zorgen ervoor dat fietsers en voetgangers eerder groen licht krijgen, mede afhankelijk van de weersomstandigheden (eerder groen bij regen) (Zie ook Slimme stad).

b. Bij de aanleg van nieuwe fietspaden gaan we uit van bredere paden als norm, dit past bij de toenemende verschillen in snelheid (door bijvoorbeeld e-bikes) en de toename aan bredere fietsen (zoals bakfietsen). Er komt een plan om bestaande paden breder te maken.

c. Voetgangers krijgen meer ruimte. Uitgangspunt wordt dat voetgangers altijd minimaal 1 meter voetpad kunnen benutten. Het gebruiken van fietspaden als voetpad willen wij tegengaan door een apart voetpad aan te leggen.

d. De Zwolse binnenstad is uiterlijk in 2025 autovrij. We werken vanaf nu systematisch naar dat einddoel toe: de auto krijgt steeds minder ruimte. Aan de rand van de binnenstad komen transferia, waar (fiets)taxi en openbaar vervoer naadloos aansluiten. Gemotoriseerd vervoer voor minder validen blijft mogelijk.

e. We inventariseren waar de meeste snelheidsovertredingen plaatsvinden in 30 km-zones. Door fysieke ingrepen, gerichte inzet van mobiele snelheidsmeters (‘smiles’) en campagnes in de straat, gaan we deze overtredingen tegen.

f. In 2020 heeft Zwolle minimaal vier waterstofstations (een per stadsdeel, uitgezonderd centrum) voor voertuigen die op waterstof rijden.

g. Stadsdistributie in de binnenstad (bevoorrading van winkels) vindt vanaf 2025 uitsluitend nog plaats met elektrisch vrachtvervoer, (elektrische) bakfietsen. Aan de noordkant en de zuidkant van het centrum komt een overslagpunt voor vrachtwagens.

h. Mensen die met de auto naar kantoor komen dienen via een parkeerheffing bij te dragen in de kosten voor stedelijke infrastructuur.

i. We werken aan slimme oplossingen om het vervoer van pakketpost (via internet besteld) efficiënter te laten plaatsvinden. We onderzoeken de mogelijkheid om hiervoor in buurten centrale plekken in te richten, waar pakketten veilig kunnen worden afgegeven. (Zie ook hoofdstuk slimme stad)