We willen dat de gemeente samenwerkt met de inwoners. We stimuleren en ondersteunen eigen initiatief, we luisteren en denken mee.
Subprogrammapunten:
a. Wij ontwikkelen nieuwe ideeën samen met burgers. Meepraten en invloed uitoefenen begint in de wijken. Hoe meer divers de groep die meepraat, hoe meer invloed op beslissingen. In 2020 zijn er minimaal vijf wijkbegrotingen.
b. We gaan experimenteren met verschillende manieren van inspraak, met als doel om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen.
c. Het recht voor buurten en wijken om een alternatieve aanpak voor te stellen, wordt uitgebreid naar alle publieke domeinen. Inwoners krijgen de mogelijkheid om zelf plannen te maken (naar voorbeeld van de buurtrechten: het recht op gebouwen en openbare ruimte, het recht uit te dagen, het recht op buurtplanning - zie verder https://www.lsabewoners.nl/buurtrechten/wp-content/uploads/sites/3/2017…)
d. Een doe-democratie met actieve burgers vraagt een actieve overheid met faciliterende en enthousiasmerende ambtenaren, die ook ruimte geven aan inwoners.
e. Democratische verankering van besluitvorming staat centraal op de agenda. Over zaken waar op regionale schaal besluiten over worden genomen, vindt afstemming plaats tussen alle betrokken gemeenteraden. Dit gebeurt op een dusdanige wijze, dat aanpassing van de voorgenomen besluiten te allen tijde mogelijk is.
f. We werken samen met de verschillende belangengroepen in de stad.
g. De behoefte aan meer koopzondagen blijkt in onze stad sterk aanwezig te zijn. GroenLinks is voor een verruiming van het aantal koopzondagen. Daarbij willen wij de belangen van winkeliers die geen of slechts enkele werknemers hebben een belangrijke stem geven. In gesprek met hen, bepalen wij de voorwaarden waarop de verruiming van het aantal koopzondagen er uit komt te zien.