Als overheid stralen we ‘de slimme stad’ uit.

Subprogrammapunten

a. Zwolle maakt duidelijke keuzes in wat de gemeente wil bereiken op het gebied van Slimme Stad. Zwolle ontwikkelt een visie op de rol van techniek bij het inrichten en besturen van de stad. Hierbij betrekt het scholen, bedrijven en burgers van de stad actief.

b. We vergroten de specialistische kennis binnen de politiek en bij ambtenaren. Dit doen we bijvoorbeeld met een specifieke portefeuille voor een wethouder en een team van raadsleden en ambtenaren om Zwolle verder slim te ontwikkelen.

c. Een werkgroep wordt gevormd. Naast politici en bestuurders (punt-7b) hebben hierin ook wetenschappers, mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven zitting. Deze werkgroep volgt en onderzoekt de toepassing van technieken in de stad positief-kritisch. Centraal hierbij staan ‘slimme’ oplossingen ten behoeve van Zwolse-stadsproblemen, niet van de commercie.

d. Een ‘Burgerplatform’ wordt gevormd. Namens verschillende groepen in de stad treedt dit platform op als kritische vriend van de werkgroep. Centraal hierbij staat het zeker stellen van de vrijheid van burgers en het vergroten van hun mogelijkheden voor deelname/meedoen.

e. Er komt een E-portal, waar alle gemeentelijke informatie samenkomt en de bezoekers alle informatie kunnen vinden.

f. Er wordt informatie verstrekt aan inwoners over het meest energieneutrale en klimaatbeschermende transport, van en naar de stad en omgeving.

g. Iedereen doet mee in Zwolle: daar waar het binnen de verantwoordelijkheid van de gemeente ligt, worden inwoners in staat gesteld om technologische kennis en vaardigheden te vergroten.

h. Inwoners worden uitgenodigd om slimme alternatieven, ideeën en verbeteringen aan te dragen, bijvoorbeeld via een ‘hotline’ of een prijsvraag. De gemeente maakt zichtbaar gebruik van de uitkomsten.