We benutten alle mogelijkheden om de bijstand regelarm te maken voor alle Zwolse uitkeringsgerechtigden.
Subprogrammapunten
a. Het verlenen van bijstand is aan strenge regels gebonden. Zwolle zal alle grenzen van de wet opzoeken om te komen tot een stimulerende bijstand: geen regels die frustrerend werken, geen sancties als maatwerk en niet als automatisme en met voldoende ruimte om in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor werk of opleiding.
b. Het nieuwe fonds waarmee de gemeente schulden van jongeren wil gaan overnemen, breiden we uit. Ook voor jongeren met grote schulden maken wij (gedeeltelijke) opkoop mogelijk, evenals voor volwassenen. De opkoop van schulden is maatwerk, het biedt de mogelijkheid inwoners uit een neerwaartse spiraal te komen, waarin zij terecht zijn gekomen, waarin hun inkomen lager is dan de kosten die op hun schulden komen (rente, incasso, deurwaarders).
c. Als het Rijk de voorwaarden voor experimenten in de bijstand verruimt, doet Zwolle mee, om de eerste stappen op weg naar een basisinkomen te kunnen zetten.
d. In de communicatie legt de gemeente de nadruk op de kracht van bijstandsgerechtigden en niet op de zeer beperkte fraude die gepleegd wordt.
e. Bij de aanvraag voor een bijstandsuitkering bespreken consulenten de persoonlijke consequenties van de situatie: schaamte, frustratie, ziekte, schulden, stigma en complexiteit van regelgeving. Zij zorgen voor ondersteuning om de consequenties zoveel mogelijk beheersbaar te krijgen en te houden. De consulenten halen de kwaliteiten van inwoners naar boven, bijvoorbeeld met een e-portfolio (zoals bijvoorbeeld is ontwikkeld door Arcon).
f. Zelfstandig ondernemers die niet voldoende inkomsten generen, maar wel de ambitie hebben door te gaan met hun bedrijf, krijgen daar ondersteuning bij. Het automatisme dat het aanvragen van een bijstandsuitkering het einde van de onderneming betekent gaat eraf.