De aanpak van dak- en thuisloosheid, met name onder jongeren, krijgt een stevige extra impuls. In 2019 is de daling van het aantal zwerfjongeren structureel ingezet.

Subprogrammapunten

a. Te veel jongeren overnachten noodgedwongen in daklozenopvang De Herberg. Die is niet bedoeld voor jongeren en heeft meestal een negatief effect op hen. De mogelijkheden voor opvang, specifiek voor jongeren, brengen we weer op orde. De opvang organiseren we flexibel, in piektijden kunnen ‘bedden’ worden bijgeplaatst, in rustigere tijden beperken we de opvangcapaciteit.

b. Veel zwerfjongeren zijn niet dak- maar thuisloos. Voor deze zogenoemde bankhoppers organiseren we een nieuwe aanpak: de jongeren krijgen een passende woning en hulp bij de praktische zaken die zij in hun onzekere woonsituatie niet kunnen regelen. Onderdeel van de aanpak is dat de jongeren kunnen wonen en hun studie kunnen afmaken, zonder dat zij eerst hun schulden moeten aflossen. Waar nodig neemt de gemeente de schulden over.

c. In de contracten met de aanbieders nemen we de knip 18-/ 18+ weg. Alle organisaties moeten hulp blijven leveren nadat een jongere 18 wordt. Vanaf dat moment wordt gewerkt aan een warme, geleidelijke overdracht. We motiveren jongeren in de jeugdhulp vroegtijdig om de hulpverlening na hun 18e jaar voort te zetten. Vanaf hun 16e jaar krijgen de jongeren meer inspraak in de wijze waarop zij hulp krijgen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat zij op hun 18e gefrustreerd alle hulp weigeren. Bij het wegnemen van de knip 18-/18+ betrekken we ook de pleegzorg, op vergelijkbare wijze.

d. Beschermd wonen blijft een vertrouwde plek voor mensen die daar langdurig op zijn aangewezen. Zij krijgen meerjarige beschikkingen om de zekerheid van hun woonplek te garanderen. Voor de groep waar herstel mogelijk is, verleggen we de focus van veilig wonen naar activering en wennen aan het wonen ‘in de wijk’. Voor de cliënt die uitstroomt komt er een starterspakket: waardebonnen voor meubilair bij de kringloop, een regeling om te voorkomen dat de kosten voor wonen meteen problematisch worden (geen borg en een maand huur vooraf hoeven te betalen) en de mogelijkheid om na de uitstroom nog een beroep te kunnen doen op de oude begeleider. De ambulante begeleiding organiseren we flexibel, de inzet vindt plaats op basis van de behoefte van de cliënt en kan per periode wisselen.