Afgelopen week liet het college van B&W weten hoe veel bijstandsfraude de afgelopen tijd is opgespoord. GroenLinks wil weten of het college weet welke gevolgen het gevoerde beleid heeft en of dit beleid niet meer kost dan het oplevert. De fractie vraagt het college verder nogmaals ook positieve zaken onder de aandacht te brengen, zoals het aantal inwoners dat werk vindt vanuit de bijstand.

In het verleden heeft GroenLinks het college met enige regelmaat aangespoord evenwichtiger over bijstandsgerechtigden te berichten. Velen ruilen jaarlijks de bijstand in voor werk of opleiding, slechts een enkeling pleegt bewust fraude. Toch communiceert het college alleen over de laatste categorie bijstandsgerechtigden.

GroenLinks raadslid Remko de Paus vraagt het college of er onderscheid gemaakt wordt tussen inwoners die bewust fraude plegen en inwoners die uit onwetendheid of slordigheid de regels niet naleven. Ook wil hij weten of er naar de ernst van de overtreding wordt gekeken, bij het bepalen van de hoogte van de boete. Tot slot vraagt hij of de boetes wel terug betaald kunnen worden en niet vooral leiden tot dure schuldsaneringstrajecten.

De Paus: “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we mensen opzadelen met een uitzichtloze schuld, als ze de regels overtreden. Dat kost de gemeenschap uiteindelijk veel meer dan het bedrag dat de gemeente bespaart in de bijstand. Bij andere vormen van fraude is het gebruikelijk schikkingen te treffen, waarom kan dat hier dan niet?”

In Eindhoven heeft de gemeenteraad onlangs besloten nadrukkelijk onderscheid te maken tussen bewuste en onbewuste overtreding van de regels. De Paus houdt de mogelijkheid open dat GroenLinks in Zwolle met een vergelijkbaar initiatief komt. “Verder zal ik het college blijven aansporen ook positief nieuws te brengen over de bijstand, het is al erg genoeg afhankelijk te zijn van een uitkering”.

Voetnoot: de beantwoording van de schriftelijke vragen is binnen (zie https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=zwolle&id=143…). In een stemverklaring op 27 juni gaf raadslid Remko de Paus het volgende aan:

Stemverklaring

Dank voor de beantwoording van onze vragen naar de gevolgen van uitkeringsfraude in Zwolle. De fractie van GroenLinks is:

Blij dat niet zonder onderzoek naar de omstandigheden sancties worden opgelegd

Blij dat mensen niet in grote financiële problemen komen, huisuitzetting niet aan de orde is.

Blij dat het een uitzondering is dat mensen bewust frauderen

Bij ons is 1+1+1 3, hopelijk telt het college ook zo en constateert zij dat persberichten met afschrikkende werking niet nodig zijn om een enkele uitzondering te bestrijden.