Elk kind moet onbezorgd kunnen spelen. Raadslid Margriet Leest stelde daarom in de gemeenteraad voor om meer Zwolse speeltuinen toegankelijk te maken voor kinderen met een functiebeperking. Margriet: “Mee kunnen doen in de speeltuin betekent echt gezien worden. Ik wil graag dat een speeltuinbezoek voor ieder kind een feest kan zijn.” Doordat Margriets voorstel parallel liep met een oproep van belangenbehartigersgroep Toegankelijk Zwolle, kwam er momentum, en nu heeft de gemeente al meerdere toegankelijke speeltuinen gerealiseerd.
Hoe wordt een speeltuin toegankelijk?
De toegankelijkheid van een doorsnee speeltuin laat te wensen over. Dat komt bijvoorbeeld door mul zand waar rolstoelen niet overheen kunnen. En ook de toestellen zijn vaak niet toegankelijk. Margriet: “Een kind dat in een rolstoel moet toekijken, vaak ook nog op enige afstand, hoe een broertje of zusje van de glijbaan gaat. Dat doet je pijn.”
In de nieuwe speeltuinen zijn door soms kleine aanpassingen de toestellen voor alle kinderen te gebruiken. Een voelbare rand van een pad zorgt ervoor dat blinde of slechtziende bezoekers hun weg kunnen vinden. Een verhoogd waterelement zorgt dat kinderen met water kunnen spelen zonder dat hun medische hulpmiddelen nat worden. Een toevoeging van een rolstoelschommel of –draaimolen maakt het helemaal af.
Toegankelijkheid in elke wijk
Margriets motie riep op om te bekijken of in elke wijk in Zwolle een toegankelijke speeltuin te realiseren. De gemeente is nu aan het kijken of dat kan. Margriet: “Spelen met je vriendjes in de buurt, dat is natuurlijk het mooist. Hoe lief en uitnodigend is de vraag ‘kom je ook mee naar buiten?’ Deze vraag wil ieder kind horen. Ook kinderen met een beperking gun ik deze vraag en dat diegene door die vriendjes meegenomen en verder ondersteund wordt. Dit is samenspelen!”