De gemeente Zwolle heeft in de Omgevingsvisie 2030 “Ons Zwolle van morgen” de ambitie vastgelegd om uiterlijk 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat duurt GroenLinks te lang. Wij hebben vooruitstrevende klimaatplannen en willen dat Zwolle in 2030 klimaatneutraal is. Door de deelname aan de missie “100 climate neutral and smart cities in 2030” kan dit worden bereikt.

Het programma richt zich op onder andere energie-opwekking en -consumptie. Door energie te besparen en groen op te wekken kan veel bereikt worden. Andere thema’s die in het programma zitten zijn bijvoorbeeld afval en mobiliteit.

Wethouder Monique Schuttenbeld gaat over de Zwolse energietransitie. “Ik ben heel blij dat wij ons als stad Zwolle hebben aangemeld voor de Europese Missie “100 climate neutral and smart cities 2030” in het kader van de Greendeal. Onze ambitie om een klimaatneutrale stad te zijn kan zo worden versneld naar 2030!”

Klimaatactie op korte termijn

Sylvana Rikkert, raadslid op het thema energietransitie: “De aanvraag is bijzonder omdat ze verschillende thema’s binnen klimaatverandering en energietransitie samenvoegen. Op die manier kijken wij vanuit GroenLinks ook naar het probleem van klimaatverandering; we moeten op alle fronten actie inzetten om de opwarming tegen te gaan en de energietransitie te realiseren en hebben dit ook opgenomen in ons verkiezingsprogramma. Wij zijn blij dat de gemeente Zwolle, met ons in het college, nu doorpakt om voor 2030 echte stappen te maken om klimaatverandering tegen te gaan.”

Het wachten is nu op maart, want dan wordt bekend of Zwolle is geselecteerd. Tot die tijd blijft GroenLinks zich natuurlijk ook inzetten voor klimaatactie in Zwolle en daarbuiten.