De week van... Patrick Pelman

Hoe ziet een week eruit van een GroenLinks-politicus? Regelmatig een aflevering van verschillende leden van van de fractie van Groenlinks Zwolle! Patrick Pelman (40) is sinds maart raadslid namens GroenLinks en hij heeft vorige week een dagboek voor ons bijgehouden.

Zaterdag

Samen met ChristenUnie, Swollwacht en de VVD zit GroenLinks Zwolle sinds dit voorjaar in de coalitie. Een prachtige kans om veel van onze idealen te verwezenlijken. Om de samenwerking binnen de coalitie te versterken en elkaar een keer op een andere minder formele manier te leren kennen zijn we een dag met elkaar op pad gegaan. Deze zaterdag was het zover en staan we allemaal in sportieve kledij op de sportvelden van De Pelikaan. Het is een warme en zonnige dag. In twee rondes doen we verschillende sportieve, creatieve en gezellige activiteiten. We bouwen manshoge katapulten en piramides van rietjes. En in teams spelen we tegen elkaar wattenstaafhockey, beachvolley of bubblevoetbal. Na een geslaagde middag eindigen we de dag met een gezellig etentje.

 

Zondag

Deze zondag heb ik weinig gedaan. Nog een beetje spierpijn gehad van het bubblevoetbal (wel een aanrader om eens te doen). Maar verder gerelaxt met mijn partner. Nog even een wandelingetje door de stad gemaakt en samen heerlijk gekookt en gegeten.

Maandag

Maandag is het weer een werkdag. Sinds de zomer heb ik een nieuwe baan als senior communicatieadviseur bij Riwis Zorg & Welzijn in Apeldoorn. Een prachtige organisatie die mensen begeleidt met psychische, sociale of lichamelijke beperkingen. Nu ik zelf bij een zorginstelling werk, heb ik nog meer bewondering gekregen voor de mensen die de echte zorg verlenen. Het is fantastisch om te mogen werken met mensen die zich zo met hart en ziel inzetten voor het welzijn van anderen. Ik presenteer deze dag de nieuwe website aan het management team. De website moest al een tijdje vervangen worden en ik ben blij dat dit nu gelukt is.

’s Avonds staan er twee raadspleinen op de agenda. De eerste is een informatiebijeenkomst over Weezenlanden Noord. Eigenaar Openbaar Belang wil de oude tochtige flats uit de jaren ’50 daar vervangen voor moderne energieneutrale woningen in een groene omgeving. Ik ben blij om te horen dat de huidige bewoners de oude flats vertellen dat zij goed zijn meegenomen met de plannen. Ze prijzen Openbaar Belang en hopen dat het project snel van start gaat. Enkele omwonenden zijn minder tevreden. Zij maken zich zorgen over de hoogte van de nieuwe torens en de toename van het autoverkeer. Goed dat zij er ook bij zijn deze informatievergadering inspreken en zich daarmee duidelijk laten horen.

Dinsdag

Gisteren ontving ik via de mail een plan voor de Culturele regio Zwolle. Het stuk wordt woensdag met de wethouder en de woordvoerders van cultuur van alle fracties besproken. Samen met collega Eildert ga ik naar die bijeenkomst woensdag. Om me hierop voor te bereiden heb ik enkele leden van de cultuurwerkgroep van GroenLinks gevraagd om mee te denken. Dat doen we ’s avonds in het fractiehuis in de binnenstad. Het is een nuttige bijeenkomst waarin ik waardevolle input krijg. Conclusie is dat het in grote lijnen een mooi plan is, maar dat er wel veel te weinig ruimte is voor experimentele en underground kunst.
Daarna denken we nog even na hoe we de cultuurwerkgroep van GroenLinks binnenkort gaan uitbreiden en in een nieuwe vorm gaan gieten. Fijn om zulke inspirerende mensen om je heen te hebben als raadslid. Ik vind het heel belangrijk om mij te blijven voeden door mensen uit het veld en uit onze eigen achterban.

Woensdag

Ik heb afgesproken om vandaag even te bellen met een Zwollenaar die zich zorgen maakt over hoe iets gaat in de zorg en bij het sociaal wijkteam. Het is een lang gesprek, waarin we veel punten samen langslopen. Ik luister goed en maak notities. Mevrouw wil graag een signaal afgeven en ik ben er blij mee dat ze dat doet. Het helpt ons in ons werk. ’s Avonds ga ik samen met Eildert naar Odeon om daar samen met de andere woordvoerders cultuur en onze wethouder Monique Schuttenbeld in gesprek te gaan over regionale cultuurprofiel Zwolle. We geven aan dat de individuele kunstenaars niet hebben meegedacht over het plan en dat er veel te weinig aandacht is voor experimentele en underground kunst en cultuur. We krijgen een toezegging dat dit alsnog gaat gebeuren. Na deze vergadering lopen Eildert en ik nog even door naar de nieuwe ledenbijeenkomst die tegelijkertijd plaatsvind in het stadhuis. De dag eindigt in café In de Buurt met enkele nieuwe leden en fractiegenoten Lennart en Eildert.

Donderdag

Donderdag is de dag van de fractievergadering. Elke week komt de fractie bij elkaar om 20.00 uur om te delen wat we in de stad deze week hebben opgehaald, de vorige raadsvergaderingen kort te evalueren en de volgende vergadering voor te bereiden. Het is altijd een enerverende bijeenkomst. We zijn sinds de verkiezingen in maart nog een beetje aan het zoeken naar de juiste vorm voor de vergadering. Alles moet goed besproken worden, maar tegelijk willen we ook niet elke week tot middernacht praten. Dat vraagt om nieuwe vormen om dat goed te organiseren. Ik heb vorige week samen met onze fractievoorzitter Sylvana een voorstel geschreven over hoe we dat nog wat slimmer kunnen doen en dat wordt vanavond in de fractie besproken. In de fractie worden er nog wat aanpassingen gedaan in het voorstel. Een van de grote verschillen is dat we niet meer elke week met de hele groep gaan vergaderen, maar ook meer tijd maken om als raadslid op donderdagavond de stad in te gaan.

Vrijdag

Vandaag werk ik weer in Apeldoorn bij Riwis Zorg & Welzijn en ’s avonds heb ik lekker een avondje vrij. Even tijd voor onszelf.